Silkkiyrttien steroidiglykosidit ja niiden lääketieteellinen potentiaali - Koskinen, Roosa (My University, 2026)
Silkkiyrtit (Asclepias) tuottavat runsaasti rakenteellisesti monimuotoisia steroidiglykosideja, joilla on merkittäviä biologisia vaikutuksia. Näistä yhdisteistä suvussa esiintyy erityisesti kardenolidiglykosideja sekä C21-steroidiglykosideja, joiden bioaktiivisuus on herättänyt laajaa kiinnostusta kemiallisesta ja lääketieteellisestä näkökulmasta. Tämän tutkielman tavoitteena oli tarkastella silkkiyrttien steroidiglykosidien kemiallista monimuotoisuutta, bioaktiivisuutta ja lääketieteellistä potentiaalia. Silkkiyrttien kardenolidiglykosidien vaikutus perustuu ensisijaisesti Na+/K+-ATPaasin estoon, ja yhdisteiden aktiivisuuteen vaikuttavat voimakkaasti rakenteelliset tekijät, kuten laktonirengas, hydroksyyliryhmien sijainti ja C-3-aseman sokeriosan rakenne. Useat silkkiyrttien kardenolidiglykosidit ovat osoittaneet merkittävää sytotoksisuutta ja antiproliferatiivista aktiivisuutta syöpäsoluja vastaan. C21-steroidiglykosidit ovat puolestaan osoittaneet pääosin heikompaa sytotoksisuutta, mutta niillä on havaittu muun muassa monilääkeresistenssiä muokkaavia vaikutuksia. Lisäksi silkkiyrttien kasviuutteilla on raportoitu antibakteerisia, antifungaalisia ja antiparasiittisia vaikutuksia. Silkkiyrttien steroidiglykosidit muodostavat lupaavan luonnonyhdisteiden ryhmän, jonka rakenteellinen monimuotoisuus tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia uusien lääkeainekandidaattien kehittämiseen. Erityisesti yhdisteiden rakenne-aktiivisuussuhteiden ja vaikutusmekanismien tarkempi selvittäminen ovat keskeisiä tulevaisuuden tutkimussuuntia.
Keywords: antiproliferatiivisuus; asclepias; bioaktiivisuus; C21-steroidiglykosidi; kardenolidiglykosidi; sytotoksisuus; silkkiyrtit; steroidiglykosidit