Onko ikääntyneiden kohtaaminen vaikuttavaa? : Gerontologisen sosiaalityön vaikuttavuuden tarkastelu CAIMeR-teorian sosiaalisten mekanismien mukaan - Vaarala, Vilma (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa selvitettiin, millaisia CAIMeR-teorian sosiaalisten mekanismien mukaisia vaikuttavia työtapoja gerontologisten sosiaalityöntekijöiden haastatteluissa ilmenee. Tutkielman aineistona käytettiin GERIT-hankkeeseen vuonna 2021 kerättyä haastatteluaineistoa, jossa haastateltavana oli yhteensä 22 ikääntyneiden kanssa työskentelevää sosiaalityöntekijää. Tutkielma on laadullinen ja analyysimenetelmänä toimi teorialähtöinen sisällönanalyysi. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä oli Blomin ja Morénin (2010) CAIMeR-teorian sosiaaliset mekanismit. Sosiaalisten mekanismien pohjalta muodostettiin analyysirunko ja sen perusteella esitettiin tulokset. Tutkielman tulosten perusteella jokainen CAIMeR-teorian sosiaalinen mekanismi oli edustettuna gerontologisten sosiaalityöntekijöiden haastatteluissa. Haastamismekanismi ilmeni gerontologisten sosiaalityöntekijöiden työssä asiakkaan haastamisena motivoinnin keinoin. Sosiaalityöntekijät motivoivat asiakasta vilpittömän kohtaamisen ja hyvien vuorovaikutustaitojen avulla. Riskinottomekanismi ilmeni gerontologisten sosiaalityöntekijöiden haastatteluissa siten, että sosiaalityöntekijät kuvasivat luottamuksen muodostumisen asiakkaan ja työntekijän välille erittäin tärkeäksi työskentelyn kannalta. Sosiaalityöntekijät pyrkivät rakentamaan luottamusta kohtaamisen ja vuorovaikutuksen keinoin. Vuorovaikutuksessa tehtiin tietoisia valintoja luottamuksen rakentamiseksi. Vastakaikumekanismi ilmeni gerontologisten sosiaalityöntekijöiden kuvaamissa tilanteissa, joissa asiakas otti itse vastuuta muutoksesta ja ehdotti erilaisia toimintatapoja. Sosiaalityöntekijät pyrkivät synnyttämään vastakaikua asiakkaassa ottamalla asioita puheeksi, suhtautumalla asiakkaan asiaan vakavasti ja nimeämällä asioita, kuten kaltoinkohtelua. Roolinylitysmekanismin mukaisesti gerontologiset sosiaalityöntekijät tunnistivat erilaisia rooleja, joihin heidän piti muovautua työskentelyn aikana. Virkaroolista luopuminen nähtiin tärkeänä osana työskentelyä. Tutkielmani tulokset osoittavat, että gerontologisten sosiaalityöntekijöiden työskentelyssä on havaittavissa CAIMeR-teorian sosiaalisten mekanismien mukaisia vaikuttavia työtapoja. Asiakkaita motivoitiin kohtaamisen keinoin. Luottamus nähtiin työskentelyn kannalta tärkeänä asiana ja tämä tulos on linjassa aiemman tutkimuksen kanssa. Puheeksi ottamisella pyrittiin luomaan vastakaikua asiakkaaseen. Myös aiemmissa tutkimuksissa on kerrottu, kuinka puheeksi ottamisella ja oikealla ajoituksella voidaan saada aikaan muutoksia asiakkaan elämässä. Kuten aiemmissa tutkimuksissakin on todettu, gerontologiset sosiaalityöntekijät kokivat tärkeäksi eri roolien välillä liikkumisen työskentelyn aikana.
Keywords: gerontologinen sosiaalityö, kohtaaminen, vaikuttavuus