Kulttuuriperinnön esittäminen Instagramin matkakuvissa - Merisalo, Emilia (My University, 2020)
Valokuvaus ja matkailu ovat vahvasti kytkeytyneitä toisiinsa ja usein valokuvauksen kohteena on jokin kulttuuriperintökohde. Valokuvalla voidaan ikuistaa hetkiä ja kohteita, jotka kertovat erilaisia merkityksiä. Sosiaalisesta mediasta on tullut osa ihmisten arkea ja matkavalokuvien esittäminen on siirtynyt albumeista erilaisiin yhteisöpalveluihin, kuten Instagramiin. Tässä tutkimuksessa perehdyn kulttuuriperinnön esittämiseen Instagramin matkakuvissa. Tutkimuksessa selvitän, miten matkakuvissa toteutetaan kulttuuriperintöprosessia sekä miten kuvien kautta tehdään identiteetti- ja imagotyötä. Tutkimusta varten on kerätty kaksi aineistoa, joita lähestytään laadullisin menetelmin. Tutkimuksen pohja-aineisto koostuu 300:sta Instagram-kuvasta, joiden kautta on selvitetty kulttuuriperinnön esittämistapoja. Pääaineistona toimii kahdeksan bloggaajan haastattelut sekä Instagram-kuvat, jotka on koottu käyttämällä valokuvaelisitaatiota. Pohja-aineistoa sekä haastatteluaineiston kuvia tulkitsen sisällönanalyysin kautta. Haastatteluaineiston tulkinta on toteutettu teemoittelun ja tyypittelyn menetelmillä. Aineistoa tulkitaan identiteettityön, elämänjulkaisijuuden ja turistin katseen kautta. Tutkimuksen keskeisimmät tulokset osoittavat, että kulttuuriperintöä esitetään Instagramin matkakuvissa kulttuuriperintöprosessin eri osa-alueiden kautta. Samalla kulttuuriperinnön eri osa-alueet toimivat identiteetin ja imagon rakentamisen ja ylläpitämisen tukena. Kulttuuriperinnön rakennusaineina toimivat kulttuuri, paikallisuus ja erilaiset merkitykset. Kulttuuriperintöä esitettiin paikallisuuden, nähtävyyksien ja muistojen avulla. Tärkeäksi aiheeksi aineistosta nousi kotimaan kulttuuriperinnön esittäminen ja ylläpitäminen. Instagramin matkakuvissa esitettävä kulttuuriperintö on sidottu esittäjän identiteettiin, mutta samalla se kertoo myös turistin mielikuvista ja matkailuun liitettävistä merkittävistä kohteista. Instagram toimii kuvien julkaisualustana ja samalla se luo myös mahdollisuuksia uusien globaalien perinteiden muodostumiselle sekä omien perinteiden vahvistamiseen matkakuvien avulla.