Panoraamatomografiakuva – hammaslääketieteellisen diagnostiikan kivijalka - Lindholm, Pihla (My University, 2026)
Syventävien opintojen kirjallisen työn aiheena oli panoraamatomografia (PTG)-kuvauksen kehitys ja tekoälysovellukset diagnostiikassa. Tavoitteena oli esittää kuvauksen historiaa, kehitystä, sekä selvittää minkälaisia tekoälysovelluksia on kehitteillä PTG-kuvien diagnostiikan avuksi. Työ toteutettiin kirjallisuuskatsauksena PubMedin aineistoja hyödyntäen. PTG-kuvaus on säilyttänyt asemansa hammaslääketieteellisessä diagnostiikassa jo yli seitsemän vuosikymmenen ajan. Kuvauslaitteistot ovat kehittyneet parantaen kuvanlaatua ja tehden diagnostiikasta tarkempaa. Tällä vuosikymmenellä tekoäly on uutena ilmiönä tulossa avuksi diagnostiikkaan. Parhaimmillaan se voi nopeuttaa ja helpottaa kliinikon työtä. Sovelluksia on kehitetty esimerkiksi karieksen, parodontiitin, leukanivelten, viisaudenhampaiden ja kasvainten diagnostiikkaan. Katsaukseen mukaan otetuissa tutkimuksissa tekoälysovelluksilla on saatu lupaavia tuloksia, joskin tarkkuudeltaan todella vaihtelevia. Suurimpia ongelmia sovellusten kehitykselle ovat koulutusaineiston määrä ja laatu, päällekkäin kuvautuvat rakenteet sekä diagnostiikan moninaisuus. Kehitetyt sovellukset keskittyvätkin usein vain yhteen aspektiin, esimerkiksi kariekseen, sillä koko PTG-kuvan diagnostiikan mahduttaminen yhteen sovellukseen vaatisi huomattavan paljon suorituskykyä ja tutkimusta. Tulevaisuudessa tekoälyn ennustetaan olevan isossa roolissa diagnostiikassa, mutta vielä tarvitaan lisätutkimuksia ja sovellusten validaatiota kliiniseen työhön.
Keywords: PTG-kuvaus; panoraamatomografia; tekoäly; diagnostiikka