Tekoälymallin käyttöönottajan vastuu mallin kouluttamiseen käsitellyistä ja käsiteltävistä henkilötiedoista - Karus, Roosa (My University, 2026)
Tekoälyjärjestelmien käyttö on kasvanut lähivuosina räjähdysmäisesti yhteiskunnan eri osa-alueilla. Vaikka osa tekoälyjärjestelmiä käyttävistä tahoista kehittäisikin järjestelmänsä alusta loppuun itse, yleisempää on, että vähintään tekoälyjärjestelmän toiminnan ytimessä oleva tekoälymalli hankitaan ulkoiselta palveluntarjoajalta. Huomioiden, että tekoälymallit koulutetaan suurella datamäärällä, joka saattaa sisältää myös henkilötietoja, ulkoisen palveluntarjoajan kehittämän tekoälymallin käyttöönotto ei aina ole ongelmatonta. Tässä tutkielmassa tutkitaan sitä, voidaanko tekoälymallin käyttöönottaja asettaa vastuuseen mallin koulutusmateriaalin sisältämiin henkilötietoihin kohdistuvista käsittelytoimista. Lisäksi tämän tutkimuksen kohteena on se, miten tekoälymallin koulutusmateriaalien sisältämien henkilötietojen lainvastainen käsittely vaikuttaa tekoälymallin käyttöönoton ja käytön laillisuuteen. Vaikka tutkimus rajataan EU:n yleiseen tietosuoja-asetukseen ja EU:n tekoälyasetukseen, sen tarkoituksena on arvioida kokonaisvaltaisesti sitä, millaisessa henkilötietojen käsittelyn sääntelykehikossa tekoälymalli hankitaan ulkoiselta palveluntarjoajalta ja integroidaan osaksi tekoälyjärjestelmää. Vastauksia tutkimuskysymyksiin haetaan lainopin metodein. Tutkielman keskeinen johtopäätös on, että tekoälymallin käyttöönottaja voi tietyissä tilanteissa joutua vastuuseen käyttöönottamansa tekoälymallin kouluttamiseen käsitellyistä ja käsiteltävistä henkilötiedoista. Toisen tutkimuskysymyksen osalta päädytään siihen, että tekoälymallin koulutusmateriaalin sisältämien henkilötietojen lainvastainen käsittely saattaa johtaa siihen, ettei tekoälymallia voida ottaa lainmukaisesti käyttöön. Tekoälymallin käyttöönottajan on tehtävä kattava selvitystyö mallista, jonka se aikoo ottaa käyttöön, jotta se voi toimia omien lakisääteisten velvoitteidensa mukaisesti.
Keywords: henkilötiedot, yleinen tietosuoja-asetus, tekoälyasetus, tekoäly, tekoälymalli, tekoälyjärjestelmä