Sähkön jakeluverkonhaltijoiden taloudellinen menestyminen : tilinpäätösanalyysi vuosilta 2005-2015 - Penttilä, Laura (My University, 2019)
Sähkön jakeluverkonhaltijoiden tekemät hinnankorotukset ovat aiheuttaneet kohua julkisessa keskustelussa viime vuosina. Jakeluverkonhaltijat toimivat monopoliasemassa omalla toimialueellaan ja tällöin kuluttaja ei pysty kilpailuttamaan sähkönsiirtoyhtiötä. Toimialaa kuitenkin säännöstellään ja valvovana viranomaisena toimii Energiavirasto. Sähköverkkoyhtiöt ovat tyypillisesti olleet vahvasti julkisessa omistuksessa. Kuitenkin 2010-luvulla toimialalle on tullut myös suurempia yksityisiä toimijoita, kuten Elenia Oy, Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy. Pro gradu -tutkielman tavoitteena on analysoida, miten sähköjakeluverkonhaltijoiden omistajuus vaikuttaa yhtiöiden taloudelliseen menestykseen. Taloudellista menestystä tarkastellaan tässä tut-kielmassa kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen avulla. Huomion kohteena ovat sähkön jakeluverkot, sillä kaikki Suomessa siirtotoimintaa harjoittavat yhtiöt ovat yksilöitävissä ja kaikkiin näihin yhtiöihin kohdistuu yhtenäinen Energiaviraston taloudellinen valvonta. Empiirisessä osuudessa tarkastellaan myös valvontamenetelmien vaikutusta yhtiöiden tilinpäätöstietoihin. Aikaisemmat tutkimukset omistajuuden ja yhtiöiden taloudellisen menestyksen yhteydestä ovat pohjautuneet agenttiteoriaan. Agenttiteorian lisäksi tutkielmassa tarkastellaan jakeluverkkoyhtiöiden hinnoittelun kohtuullisen valvontaa, joka perustuu Energiaviraston valvontamalleihin. Empiirinen osuus on tehty tunnuslukuanalyysinä ja tarkasteluajanjakso on rajattu vuosien 2005–2015 jakeluverkonhaltijoiden tilinpäätöksiin. Rajaus pohjautuu ensisijaisesti Energiaviraston taloudellisen valvonnan valvontajaksoihin, joista ensimmäinen alkoi vuonna 2005 ja kolmas päättyi vuonna 2015. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella mikään yksittäinen omistajaryhmä ei suoriutunut muita paremmin, eikä näin ollen havaittu omistajuuden ja taloudellisen menestyksen välillä yhteyttä. Kuitenkin joidenkin tunnuslukujen osalta omistajaryhmillä oli selkeitä eroja. Esimerkiksi osuuskuntien kannattavuus oli selkeästi heikompi verrattuna muihin omistajaryhmiin.
Keywords: tilinpäätösanalyysi, sähkön jakeluverkonhaltija, omistajuus