Omaehtoisen muistamisen materiaalisuus ja monimediaisuus: Muistitietotutkimus ja uusmaterialismi - Ulla Savolainen; Karina Lukin; Anne Heimo (Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura ry., 2022)
Artikkelissa tarkastellaan muistelun materiaalisuutta, monimediaisuutta sekä medioiden yhteistoimintaa ja tarjoumia (affordance) kolmen tapausesimerkin kautta, jotka kaikki edustavat omaehtoista muistamista. Tämän lisäksi artikkelissa sovelletaan väljästi uusmaterialismin teorioita omaehtoisen muistamisen tutkimukseen. Artikkelissa kysytään ensinnäkin, mitä muistelun materiaalisuus ja monimediaisuus tarkoittaa? Toiseksi kysytään, minkälaisia merkityksiä muistamisen medioiden yhteistoiminnan ja tarjoumien analyysi tuo esiin omaehtoisesta muistelusta ja historian tuottamisesta? Artikkelin tavoitteena on myös pohtia, mitä uusia näkökulmia uusmaterialismin teoriat avaavat muistitietotutkimukselle ja sitä kautta monipuolistaa suomalaisen muistitietotutkimuksen piirissä käytyjä, voimakkaasti muistelun kielelliseen ja kerronnalliseen ulottuvuuden keskittyviä keskusteluja.