Häpeän mekanismit - Mäkelä, Tero (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkielman aiheena on häpeän kokemusten taustalla piilevien mekanismien tarkasteleminen. Esimerkkien ja teoreettisen analysoinnin kautta tutkielma pyrkii tuottamaan selkeän kuvan siitä, kuinka voimme ymmärtää muiden kokemuksia häpeästä, vaikka nämä ulkoapäin tarkasteltuina saattaisivat vaikuttaa irrationaalisilta. Tutkimus esittää aiempia filosofiassa esiintyneitä näkemyksiä häpeästä, tukeutuen erityisesti Sartren ja Vellemanin ajatuksiin. Näitä tarkastellaan William Jamesin esittämän itsen jaottelun kautta, josta seuraa kriittinen suhtautuminen Sartren väitteeseen siitä, että häpeä on aina häpeää toisen edessä. Tutkielman lopuksi pyritään tarjoamaan selkeä rakenne häpeän ymmärtämiseksi. Päätelmä esittää, että häpeän kokemuksia voidaan tarkastella kaksinapaisena rakenteena, joka voidaan jäsentää hienojakoisemmin kontrollin, alueen, päämäärien ja minuuden osan suhteen.