Teknologian rooli merien biodiversiteetin säilyttämisessä - Kokko, Kira (My University, 2024)
Ihmiskunnan toiminnan seurauksena merien biodiversiteetti on vähentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana huomattavasti. Biodiversiteettikadosta on tullut keskeinen ympäristöpoliittinen ongelma, jonka torjuminen vaatii laaja-alaisia toimia. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia kirjallisuuskatsauksen muodossa, miten teknologia voi auttaa merien biodiversiteetin säilyttämisessä. Tutkielmassa käydään läpi, millaisia haasteita merien biodiversiteetin säilyttämiseen liittyy sekä millaisia teknologioita biodiversiteetin säilyttämiseksi tarvitaan. Kirjallisuuskatsauksessa suurimmiksi uhiksi merien biodiversiteetille nousi merten lämpeneminen ja happamoituminen, lisääntynyt päästöjen määrä, kasvava meriliikenne sekä liikakalastus. Tutkielmassa läpikäytäviä teknologisia ratkaisuja on esimerkiksi paikkatietojärjestelmät, kamerateknologia, tekoäly sekä eDNA. Tutkielman johtopäätöksenä on, että teknologiset ratkaisut voivat auttaa merien biodiversiteetin säilyttämisessä muun muassa tutkimuksen sekä suojelutyön muodossa. Teknologisten innovaatioiden avulla pystytään keräämään sekä käsittelemään suuria määriä dataa, jota voidaan hyödyntää mallintamisessa sekä päätöksenteon tukena. Kuitenkin tutkimus sekä teknologian hyödyntäminen merien biodiversiteetin säilyttämisessä on vielä puutteellista sekä keskittynyt tietyille alueille. Teknologian lisäksi merien biodiversiteettikadon ehkäiseminen vaatii puuttumista ydinongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen lainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten kautta.
Keywords: biodiversiteetti, luonnon monimuotoisuus, teknologia