Tekoälyn hyödyntäminen mielenterveyden seurannassa ja hoidon apuna - Nielikäinen, Oliver (My University, 2025)
Tekoälyn rooli terveydenhuollossa on kasvanut merkittävästi viime vuosina, ja sen soveltaminen mielenterveyden seurannassa ja hoidossa tuo uusia mahdollisuuksia lisääntyviin mielenterveyshaasteisiin tarjoamalla yksilöllisempää, nopeampaa ja ennakoivampaa hoitoa. Tämä tutkielma tarkastelee tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia mielenterveyspalveluissa keskittyen erityisesti sen käyttöön diagnosoinnin ja hoitoratkaisujen tukena. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, minkälaisia datalähteitä tekoäly hyödyntää mielenterveyspalveluissa. Käsitellään myös tekoälyn käytön eettisiä haasteita, kuten yksityisyydensuojaa, päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja teknologian luotettavuutta. Tulokset osoittavat, että tekoäly hyödyntää monenlaisia datalähteitä, kuten puettavia laitteita, neurokuvantamista ja chatbotteja. Tekoäly voi tukea mielenterveyspalveluita sekä diagnosoinnissa että hoidossa, mutta sen tehokas ja eettinen käyttöönotto kuitenkin vaatii tarkkaa sääntelyä, moniammatillista yhteistyötä sekä potilaskeskeistä lähestymistapaa.
Keywords: mielenterveys, tekoäly, koneoppiminen, syväoppiminen, diagnosointi