Konfliktimaihin suuntautuvan humanitaarisen avunannon moraalisia haasteita - Moilanen, Mikko (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielmassani havainnoin konfliktimaihin suuntautuvan humanitaarisen avunannon eri muotojen kohtaamia moraalisia haasteita käyttäen apunani utilitaristista moraaliteoriaa. Tutkinnossa humanitaarisen avunannon muodot ovat jaoteltu kahteen kategoriaan: suoriin ja epäsuoriin. Suoria avunannon muotoja ovat humanitaarinen hätäapu sekä humanitaariset interventiot. Epäsuorista avunannon muodoista mukana on talouspakotteet. Aluksi käyn läpi humanitaarisen avunannon taustoja, aloittaen ihmisoikeuksista ja sen historiasta. Tämän jälkeen käsittelen avunannon eri muotoja ja niiden kohtaamia moraalisia haasteita. Argumenttini on, että jokainen avunannon muoto on jossain määrin moraalisesti haasteellinen ja erityisesti talouspakotteet ovat hankalasti hyväksyttävissä moraalisesti. Tämän jälkeen siirryn tutkimaan eri avunannon muotoja utilitaristisesta näkökulmasta. Utilitarismi on valtavan monisyinen sateenkaarikäsite ja osa vielä suurempaa seurauseettistä moraaliteorioiden kimppua ja määrittelenkin ensiksi sen, mitä utilitarismilla tässä yhteydessä tarkoitetaan. Lopuksi hahmottelen vielä omaa käsitystäni sille, mikä olisi moraalisesti kestävin humanitaarisen avunannon muoto. Loppupäätelmäni on, että humanitaarisen avunannon tulee olla kattavaa, oikein mitoitettua ja tarkasti laskelmoitua. Avunanto tule toteuttaa hyödyntämällä kattavasti sen eri muotoja. Avunanto on tehokkainta suuren koalition avulla ja kansainvälisen yhteisön tulee valvoa sen toteuttamista tarkasti.