LAT1-transportterin merkitys PET-diagnostiikassa - Keskitalo, Emmi (My University, 2025)
Positroniemissiotomografiassa (PET) käytetään kolmiulotteisen kuvan muodostamiseen PET-skanneria, joka havaitsee lyhytikäisen radioisotoopin hajoamisesta peräisin olevan positronin ja elimistön elektronin annihilaatiossa vapautuvat 511 keV:n gammakvantit. PET-kuvantamisessa hyödynnettäviä lyhytikäisiä radioisotooppeja ovat muun muassa hiili-11 ja fluori-18. Näistä fluori-18 on yleisimmin käytetty PET-radionuklidi, koska sitä on helppo tuottaa ja sen puoliintumisaika on optimaalinen (109,8 min). LAT1-transportteri tunnetaan suomeksi nimellä ”L-tyypin aminohappotransportteri 1”. LAT1 on yksi elimistön monista kuljetusproteiineista ja se kuljettaa välttämättömiä aminohappoja sellaisille soluille, jotka vaativat niitä runsaasti. Tällaisia soluja ovat terveillä ihmisillä muun muassa hermosolut sekä aivo-veri-esteessä ja istukassa olevat solut. LAT1 on kuitenkin huomattu myös olevan yliedustettuna useissa eri syövissä. Aminohappojen lisäksi LAT1-transportteri kuljettaa myös aminohappoja vastaavia molekyylejä solujen sisälle. Nykyään on käytössä muutamia LAT1-spesifejä radiomerkkiaineita, kuten [18F]fluoroetyylityrosiini ja [11C]metioniini. PET-kuvantaminen on avain tarkempaan diagnostiikkaan ja hoidon kohdentamiseen ja LAT1:llä on siinä tärkeä osa, koska se mahdollistaa myös mm. syövän etäpesäkkeiden aikaisen diagnosoinnin ja skitsofrenian lääkehoidon kehittämisen.
Keywords: LAT1, PET, F-DOPA, FET, MET