Nielurisaleikkaus elämänlaatua parantamaan - Laajala Aleksi; Piitulainen Jaakko; Tastula Mikko; Koivunen Petri; Alho Olli-Pekka (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Nielurisaleikkauksen yleisimmät aiheet ovat toistuva tai pitkäaikainen nielurisatulehdus, nielurisojen liikakasvu ja nielupaise.
Leikkauksessa nielurisat poistetaan yleensä kokonaan, mutta säästävämmän osapoiston osuus on kasvanut etenkin lasten nielurisavaivojen hoidossa.
Toipumisvaiheelle tyypillisiä ongelmia ovat kipu, jälkiverenvuoto ja nestehukka.