Mistä milloinkin on kyse? : Aikuisten maahanmuuttajien lukutaito-opettajien haasteita opetustyössä - Hammarberg, Eija (My University, 2025)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa on tutkittu aikuisille maahanmuuttajille luku- ja kirjoitustaitoa opettavien opettajien työssään kohtaamia haasteita. Aineistona tutkimuksessa on ollut neljän lukuopettajan haastattelut, jotka tehtiin syksyllä 2024. Tutkimuksesta käy ilmi muun muassa kouluttamattomuuden merkitys maahanmuuttajaopiskelijoiden luku- ja kirjoitustaidon opiskelu- ja oppimisprosesseissa sekä miten kulttuuriset identiteetit ja perinteet muokkaavat oppimista ja vuorovaikutusta eri kulttuurien välillä. Tästä tutkimuksesta ilmenee, miten opetussuunnitelmien ja suomalaisen yhteiskunnan asettamat tavoitteet ja vaateet maahanmuuttajien opetukselle ja kielitaidon oppimiselle, ovat liian korkealla opiskelijoiden oppimismahdollisuuksiin ja opetuksen realiteetteihin nähden.
Keywords: lukutaidottomuus, maahanmuuttaja, luku- ja kirjoitustaidon opetus, S2-opettajat, integraatio