Viittaukset Marlon Brandon tähteyteen länsimaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa - Kilpeläinen, Juuso (My University, 2024)
Käsittelen tutkielmassani näyttelijä Marlon Brandosta välittyvää tähtikuvaa elokuvissa ilmenevien avointen viittausten kautta. Tarkoitukseni oli selvittää, millaisena Brandon tähteys nähdään. Tämän tutkimisen aloitin erittelemällä lähtökohtia, millainen Brando on, ja jatkoin tätä läpi tutkielman.Vaikka lähteet ovatkin osaksi myytin jatkamista, kattava lukeneisuus Brandosta auttaa asettamaan käsitystä hänen tähteydestään laajempaan viitekehykseen. Tutkimuksessani lähestyin aihetta aineistolähtöisesti. Hyödynsin myös paljon Brandon elämäkerrallista historiaa ja, kuten sanottua, koin sen tärkeäksi osaksi tutkimusta, mutta ei se ollut etusijalla tutkimustulosten saamisessa. Sen sijaan lähiluku metodina osoittautui sopivaksi ja nähdäkseni sen käyttö oli perusteltua, vaikka aineiston koko on erittäin laaja ja vaikeasti rajattava. Tarjoan tavallista syvempää tulkintatapaa Brandon tähteyden ymmärtämiseen. Aiempaa lähdemateriaalia oli yllättävän vähän, eikä missään ollut Brando tai hänen tähteytensä ensi sijalla. Ehdotan, että tähteyttä pidetään Brandossa kiistattomana ominaisuutena. Hän ei tyypillistynyt yhdenlaiseksi tähdeksi tai yksittäisen ryhmän edustajaksi. Häneen kohdistuneet viittaukset eivät myöskään loppuneet tai välttämättä edes hidastuneet hänen kuolemansa jälkeen. Päättelen, että tämä johtuu osaksi hänen aikalaisilleen epätyypillisen eklektisestä tavasta näytellä.
Keywords: Marlon Brando, intertekstuaalisuus, henkilökuvaus