Bulk fill- ja perinteisten yhdistelmämuovien ominaisuudet ja niiden merkitys kliinisessä työssä - Kääriä, Sonja; Loukola, Saara (My University, 2021)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on vertailla bulk fill -muovia ja perinteistä yhdistelmämuovia saumatiiviyden näkökulmasta sekä syventyä saumatiiviyteen vaikuttaviin tekijöihin, kuten kuspitaipumaan ja kovettumiskutistumaan. Työssä käsitellään muovien rakenteellisia eroja, ja näiden vaikutusta muovien ominaisuuksiin. Katsauksessa pohditaan myös muovien käyttöä kliinisessä työssä. Kirjallisuuskatsaukseen haettiin tutkimuksia PubMedistä vuosilta 2017-2020 hakusanoilla “bulk fill”, “composite resin”, “conventional composite”, “physical-chemical properties”, “microleakage”, “adaptation”, “shrinkage”, “cuspal deflection”. Kirjallisuuskatsaukseen valittiin tutkimuksia, joissa vertailtiin perinteistä yhdistelmämuovia bulk fill -yhdistelmämuoviin. Tutkimustulokset kovettumiskutistuman, kuspitaipuman ja saumatiiviyden suhteen kyseisten muovien välillä ovat edelleen hieman ristiriitaisia eikä merkittävää eroa ole muovien välillä löytynyt. Muovin valintaan vaikuttavatkin enemmän muut tekijät, kuten työskentelyaika, käytettävä tekniikka ja esteettiset vaatimukset. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi olemme tehneet kuusi opetusvideota osana syventäviä opintojamme. Videoiden aiheina ovat erilaisten matriisien käyttö sekä yhdistelmämuovipaikan viimeistelyssä käytettävät tekniikat.
Keywords: bulk fill, perinteinen yhdistelmämuovi, saumatiiviys, kovettumiskutistuma, kuspitaipuma