Minimiverodirektiivi: Kansainvälisten verotuskäytäntöjen uudistaminen ja haasteet siirtohinnoittelussa - Reini, Iida (My University, 2024)
Vuodesta 2024 alkaen suuret monikansalliset yritykset tulevat EU:n minimiverodirektiivin soveltamisen alaisuuteen. Minimiverodirektiivi on osa OECD:n Pilari II hanketta, jossa suurille monikansallisille yrityksille asetetaan 15 %:n minimiverovaatimus. Minimiverovaatimus on suunniteltu torjumaan kansainvälistä haitallista voitonsiirtoa ja varmistamaan, että yritykset maksavat oikeudenmukaisen osuuden veroja siellä, missä taloudellinen arvo luodaan. Direktiivin tavoitteena on lisätä verotuksen läpinäkyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta, rajoittaa aggressiivista verosuunnittelua ja vahvistaa globaalia veropohjaa. Minimivero muuttaa perusteellisesti kansainvälisen verotuksen maisemaa asettaen uudenlaisia vaatimuksia ja standardeja, jotka koskevat monikansallisten yritysten taloudellista toimintaa maailmanlaajuisesti. Minimiveron vaikutus ulottuu kauas verotuksen alueelle, sillä se pakottaa yritykset tarkastelemaan uudelleen kansainvälisiä toimintastrategioitaan ja verotehokkuuttaan. Direktiivin toteutuminen edellyttää yrityksiltä merkittäviä sopeutumistoimia ja suurta hallinnollista taakkaa, mutta tarjoaa samalla mahdollisuuden uudistaa globaalia talousjärjestelmää kohti suurempaa läpinäkyvyyttä ja yhteiskunnallista vastuuta. Tämä tutkielma tarkastelee EU:n minimiverodirektiiviä laajasti, siirtohinnoittelun periaatteita ja käytäntöjä sekä minimiveron ja siirtohinnoittelun välistä vuorovaikutusta. Analyysin ytimessä ovat minimiverodirektiivin keskeiset säännökset, siirtohinnoittelun toteutus monikansallisissa yrityksissä ja näiden vuorovaikutus, joka nostaa esiin uusia haasteita. Tutkielman tavoitteena on syventää ymmärrystä siitä, kuinka minimiverosääntely vaikuttaa yritysten siirtohinnoittelukäytäntöihin ja tuoda esiin niihin liittyviä ongelmakohtia. Kun arvioidaan vaikutuksia, tarkastelun keskiössä ovat säännösten monimutkaisuus, markkinaehtoperiaatteen soveltamisen vaikeudet, potentiaaliset siirtohintamanipulaatiot, siirtohintaoikaisujen vaikutukset ja kaksoisverotuksen riski. Lisäksi tutkielmassa käydään läpi minimiverosääntelyn aiheuttamaa hallinnollista taakkaa yrityksille sekä minimiverodirektiivin ja siirtohinnoittelun keskinäisen dynamiikan merkitystä. Avainsanat: globaali minimivero, minimiverodirektiivi, Pilari II, siirtohinnoittelu, verosuunnittelu
Keywords: globaali minimivero, minimiverodirektiivi, Pilari II, siirtohinnoittelu, verosuunnittelu