Kunnan talouden ennustaminen tiedolla johtamisen keinoin : Case: Rauman kaupunki - Aronen, Esa (My University, 2021)
Tämän tutkielman aihepiireinä ovat kunnan tiedolla johtaminen ja talouden ennustaminen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, minkälaista dataa ja informaatiota tiedolla johtava kunta tarvitsee elinkeinotoiminnasta talouden ennustamiseen, edistääkseen alueen elinkeinotoimintaa sekä pysyäkseen elinvoimaisena ja taloudellisesti vakaana. Tiedon voidaan nähdä muodostuvan jatkumossa, jonka osia ovat data, informaatio, tieto ja tietämys. Tiedolla johtaminen on ollut yleisempää yksityisellä sektorilla, mutta myös kuntien on tutkittu hyötyvän tiedolla johtamisen menetelmistä. Julkisella sektorilla on sittemmin siirrytty digitaalisen julkishallinnon ajanjaksoon, jossa teknologiapainotteiset sekä informaation käsittelyyn liittyvät muutokset ovat keskiössä. Tiedolla johtamisen aihepiiriin kuuluvien teknologiapainotteisten käsitteiden, kuten big data ja business intelligence, on tutkittu tukevan talouden ennustamista sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Tutkielma tehtiin toimeksiantona Rauman kaupungille osana käynnissä ollutta tiedolla johtamisen hanketta, minkä vuoksi tutkimusstrategiana käytettiin tapaustutkimusta. Aineistonkeruu toteutettiin teemahaastatteluin haastattelemalla henkilöitä, joilla on kokemuksia Rauman kaupunkiorganisaation tiedolla johtamisesta, talouden ennustamisesta tai alueen elinkeinoelämän tilanteesta. Haastateltavaksi valittiin myös Rauman kauppakamarin edustaja, jotta myös alueen elinkeinoelämän näkökulma otettaisiin huomioon aineistonkeruussa. Haastattelujen perusteella Rauman kaupungin tulisi seurata väestöpohjan kehitystä, työllisyystilannetta, yhteisöverotulon lähteitä ja yritysten henkilöstömääriä koskevaa dataa. Näiden lisäksi kunnan pitäisi hyödyntää tiedonlähteitä, joista voidaan saada maakunnan kuntien taloustilannetta, maailman taloutta ja valtionosuuksia koskevaa dataa. Näiden koettiin olevan yhteydessä kunnan talouden ennustamiseen. Nämä löydökset ovat varsin yhteneväisiä kuntatalouden ennustamista koskevien tutkimuksien kanssa. Rauman kaupungin tulisi selvittää big datan ja business intelligencen mahdollisuuksia näihin liittyvien datojen keräämisessä ja intuitiivisessa esittämisessä. Rauman kaupungin tulisi myös pohtia budjetointia sopivampien talouden ennustamisen menetelmien hyödyntämistä. Budjetoinnissa fokus on kunnan talouden menojen ennustamisessa, jolloin tulojen ennustaminen jää vähemmälle huomiolle. Verotulojen suunnittelun on tutkittu edistävän kuntien elinkeinoelämän keskipitkän ja pitkän aikavälin ennustamista.
Keywords: tiedolla johtaminen, big data, BI, talouden ennustaminen, kunta