Huumeiden käyttöön liittyvät psykoosit - Teemu Peltonen; Jonna Levola; Solja Niemelä (Finland, 2022)
Psykoottisen henkilön päihteiden käyttö tulee selvittää kattavasti.
Psykoosioireet voivat liittyä päihtymys- tai vieroitustiloihin, päihdepsykoosiin tai päihteistä riippumattomaan, itsenäiseen psykoottiseen häiriöön.
Itsenäinen psykoottinen häiriö on erotettava päihdepsykoosista. DSM- ja ICD-tautiluokitusten päihdepsykoosin määritelmät eroavat toisistaan.
Akuutti psykoosi hoidetaan yleisten hoitolinjojen mukaisesti etiologiasta riippumatta.Päihdepsykoosin sairastaneita on seurattava.
Merkittävällä osalla täyttyvät myöhemmin itsenäisen psykoosisairauden diagnostiset kriteerit.