Fyysisen aktiivisuuden tukeminen työpäivän aikana - Peltonen, Jaana (My University, 2024)
Työssä liikkuminen on vähentynyt vuosikymmenten aikana, työtehtävien muutosten ja teknologian kehittymisen myötä. Nämä muutokset yhdistettynä nykyajan elämäntapoihin ovat vähentäneet ihmisten liikkumista kokonaisuudessaan. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli integratiivisen kirjallisuuskatsauksen kautta kuvata työntekijöiden fyysisen aktiivisuuden tukemista työpäivän aikana. Tutkielma on integratiivinen kirjallisuuskatsaus, jonka tiedonhaku toteutettiin PubMed-, CINAHL-, ABI/Inform Collection ja Business Source Complete -tietokannoista 28.2.2024. Tietokantahaulla löytyi 705 artikkelia, joista tutkielmaan valittiin mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella 11 tutkimusta. Mukaan valittujen alkuperäisartikkeleiden laatu arvioitiin Joanna Briggs Instituten (JBI) laadunarviointikriteeristöillä sekä monimenetelmätutkimusten osalta Mixed Methods Appraisal Tool:ia (MMAT) käyttäen. Alkuperäisartikkeleiden laatu oli hyvä. Tutkimusartikkeliaineisto analysoitiin sisällönanalyysillä, tunnistaen viisitoista työntekijöiden fyysisen aktiivisuuden tukemiseen tarkoitettua liikuntamuotoa, joista useimmin oli käytetty kuntosaliharjoittelua. Valtaosa työnantajista suhtautui myönteisesti työajalla tapahtuvaan liikuntaan ja piti sitä toteuttamiskelpoisena, mutta osa työnantajista suhtautui siihen kielteisesti. Suurimmat haasteet fyysisen aktiivisuuden toteuttamiselle työajalla olivat työpaikkakulttuuri, joka ei tue liikunnan sisällyttämistä työpäivään, työnantajan puutteellinen tuki liikunnan harrastamiselle työajalla sekä ajallisten ja taloudellisten resurssien rajallisuus. Loppupäätelmänä voidaan todeta, että työajalla tapahtuva liikunta tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa myös riskiryhmäläisiä, jotka eivät muuten liikkuisi. Tämä voisi auttaa täyttämään liikuntasuositukset, edistää työntekijöiden terveyttä ja työssä jaksamista sekä tuottaa merkittäviä yhteiskunnallisia säästöjä. Jatkotutkimuksissa tulisi keskittyä erityisesti laadulliseen tutkimukseen, joka antaisi syvempää ymmärrystä siitä, miten työnantajat kokevat liikuntaohjelmien käytännön toteutuksen sekä siihen liittyvät haasteet ja mahdollisuudet. Tämä tieto voisi olla ratkaisevaa sykettä nostavan liikunnan integroimisessa työpäivään tehokkaammin ja käytännönläheisemmin.
Keywords: Työpaikkaliikunta, Fyysinen aktiivisuus, Aerobinen harjoittelu, Työterveys, Työterveyshuolto, Työnantajat