Lasten vaikeat A-streptokokki-infektiot - Renko Marjo; Vuopio Jaana; Tapiainen Terhi (Finland, 2025)
Vaikeat A-ryhmän streptokokki-infektiot lisääntyvät kaikkialla maailmassa.Vesirokko on lapsilla tärkein yksittäinen altistava tekijä. Myös pienet ihorikkoumat, leikkaus, tylppä vamma tai A-streptokokin aiheuttama tauti perheenjäsenellä lisäävät riskiä.Infektiofokus voi olla missä kohdassa elimistöä tahansa. Pehmytosan vaikea kipu voi olla diagnostinen vihje invasiivisesta streptokokki-infektiosta.Nopea hoidon aloitus beetalaktaamin ja klindamysiinin yhdistelmällä ja tarvittaessa kirurginen fokuksen avaus nopeuttavat paranemista ja vähentävät kuolleisuutta.