Sairaanhoitajaopiskelijoiden osaaminen ikääntyneiden hoitotyössä - Riski, Julia (My University, 2025)
Ikääntyneen väestön määrä on maailmanlaajuisessa kasvussa ja samaan aikaan myös osaajapula hoitoalalla on kasvussa etenkin ikääntyneiden palveluissa. Yhä useammin osa työntekijöistä on kouluttamattomia, jonka vuoksi osaavan työvoiman saatavuus ikääntyneiden palveluissa on turvattava. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata opiskelijoiden ikääntyneiden hoitotyön osaamista. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tässä tutkielmassa tiedonhaussa käytettiin kahta tietokantaa: PubMed ja CINAHL. Hakutuloksia näistä edellä mainituista tietokannoista saatiin yhteensä 399. Mukaan valikoitui systemaattisen haun perusteella yhteensä 11 tutkimusta. Mukaan valikoituneiden tutkimusten laadunarviointi suoritettiin Mixed Methods Appraisal Tool sekä JBI-kriteeristöjen mukaisesti. Tutkielmaan mukaan valikoitunut aineisto jaettiin sisällönanalyysin avulla neljään teemaan: opiskelijoiden asenteet, tiedot ja taidot ja ammatillinen itsetunto ikääntyneiden hoitotyössä. Ikääntyneiden hoitotyöhön liittyy opiskelijoilla paljon negatiivisia asenteita, sillä työ koetaan rutiininomaisena. Osaaminen eri osa-alueilla on vaihtelevaa, sillä opiskelijat kokivat, että rutiininomaisesta työstä ei voi oppia uutta. Tutkielmaan valikoituneista tutkimuksista kävi ilmi, että ikääntyneiden hoitotyön vetovoima on heikkoa. Opiskelijat kokivat, että resurssipula haittaa oppimista sekä heikentää työn mielekkyyttä. Tulevaisuudessa aihetta olisi hyvä tutkia muun muassa sen osalta, miten ikääntyneiden hoitotyön vetovoimaa voisi kehittää ja opiskelijoiden asenteita sekä mielenkiintoa parantaa. Resurssipulan on ennustettu tulevaisuudessa kasvavan ja tämä asettaa suuren tarpeen tulevien vuosien työvoiman turvaamiselle.
Keywords: ikääntynyt, opiskelija, osaaminen, hoitotyö