Byrokratiaa ja paperisotaa : tutkimus poliisien kohtaamista stressitekijöistä Suomessa - Lehtonen, Annina (My University, 2023)
Tutkimusten mukaan poliisi on yksi kaikista eniten stressiä kokevista ammattiryhmistä. Poliisit ovat jatkuvasti ison paineen alla: työ on välillä vaarallista ja työtä on paljon. Poliisit joutuvat kantamaan vastuun yhteiskunnan sisäisestä turvallisuudesta alati muuttuvassa maailmassa, jossa rikollisuus kehittyy ja poliisien työtä koskevat vaatimukset lisääntyvät. Poliisit ovat jatkuvan paineen alla työstä aiheutuvan kiireen vuoksi ja työtä ohjaa erilaiset kiireellisyysvaatimukset, jotka lisäävät osaltaan tätä paineen tunnetta. Poliisien kokema stressi on ongelma, johon tulee puuttua tunnistamalla työhön liittyvät spesifit stressitekijät. On tärkeää miettiä niitä keinoja, jolla stressiä voidaan torjua ja ennalta ehkäistä. Kaikki kokevat stressiä eri tavoin ja siihen liittyy niin yksilön persoonallisuus, terveydentila, siviilielämä kuin työ itsessään. Tässä tutkimuksessa on keskitytty kuitenkin ainoastaan työstä aiheutuvaan stressiin. Tämän työn kannalta keskeisintä on ymmärtää, minkälaisia stressitekijöitä ja stressioireita Suomen poliisissa esiintyy ja kuinka paljon stressiä ylipäänsä koetaan. Suomessa poliiseja koskevaa stressitutkimusta tehdään suhteellisen vähän, vaikka joka kolmas vuosi Poliisihallitus kerää ja analysoi tietoa poliisien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tilasta poliisin henkilöstöbarometri -kyselyn avulla. Tässä tutkimuksessa olen hyödyntänyt tätä viimeisintä käytössä olevaa vuoden 2018 aineistoa. Julkisen tutkimuksen tekeminen aiheesta on tärkeää, sillä usein henkilöstöbarometrin vastauksia hyödynnetään vain poliisin sisäiseen käyttöön. Tutkimus on kvantitatiivinen tutkimus, jossa on hyödynnetty tilastollisia menetelmiä. Tässä tutkimuksessa olen selvittänyt, kuinka paljon ja mistä asioista poliisissa koetaan stressiä ja onko sukupuolella, virka-asemalla, tehtävänkuvalla tai poliisihallinnon työkokemuksella vaikusta stressin kokemiseen poliisien keskuudessa Suomessa. Tutkimustulosten perusteella Suomen poliisissa koetaan suhteellisen paljon stressiä. Eniten stressiä poliiseille aiheuttaa jatkuva kiire ja tekemättömien töiden paine sekä byrokratia ja paperisota. Stressin osa-alueista kiire ja työpaine, organisaation ongelmat sekä johtamisen ongelmat aiheuttivat eniten stressiä. Taustatekijöiden osalta sukupuolen vaikutus oli pienin. Naiset kokivat jonkin verran enemmän stressiä kuin miehet ylipäänsä, mutta erot eivät olleet suurimmaksi osaksi tilastollisesti merkitseviä. Virka-asemalla, tehtävänkuvalla sekä poliisihallinnon työkokemuksella oli vaikutusta stressin kokemuksiin poliisissa. Eniten stressiä koettiin taustatekijöiden osalta päällystössä, rikostorjunnassa sekä 16–20-vuotta poliisihallinnossa töissä olleiden osalta. Tulokset ovat osin linjassa kansainvälisten tutkimusten kanssa. Suurimpana erona kansainvälisiin tutkimuksiin on väkivallan uhka, mikä on ulkomailla yksi eniten stressiä aiheuttavista tekijöistä. Suomessa puolestaan väkivallan uhka oli pienimpiä stressinaiheuttajia verrattuna muihin. Lisäksi kansainvälisissä tutkimuksissa stressiä koettiin selkeästi eniten kenttätehtävissä, Suomessa puolestaan rikostorjuntasektorilla.

According to studies police are one of the most stressful occupation groups. They are constantly under high pressure, with their work being sometimes dangerous and demanding. Police officers are responsible of society’s internal security in ever-changing world where ways of criminal activity are evolving and demands on police work are increasing. Police officers are constantly under high pressure due to work-related hurry and police have different kinds of priority requirements that add to the feeling of pressure. Police stress is a challenge that needs to be addressed by identifying specific work-related stressors. It’s important to consider the ways of how to prevent and combat stress. Everyone experiences stress differently, we have our own personality, health, personal lifestyle and work itself. This study focuses specifically on the work-related stress. The key factor in this study is to understand what kind of stress factors and stress symptoms occur in the Finnish police and how much stress is experienced in general. In Finland, stress is relatively under-researched among police officers even though The Police Administration collects and analyzes information on the overall well-being of police officers through the police personnel barometer survey. The latest available data is from the 2018 and it has been used in this study. Is essential to do public research on this topic because police personnel barometer responses are often used only for internal use. This study is quantitative study that has utilized statistical methods. Study examines how much stress police officers experience overall and whether individual background factors, such as gender, rank, job description or work experience in police administration have an impact on stress levels among police officers in Finland. Based on the research results, Finnish police officers experience relatively high levels of stress. The main sources causing stress among police officers are continuous urgency and pressure to complete tasks and bureaucracy and paperwork. Regarding areas of stress, the most common causes of stress were time pressure and workload, organizational problems, and issues with management. In terms of background factors, the significance of gender was the smallest of all. Women experience slightly more stress than men overall, although the differences mostly weren’t statistically significant. Rank, job description and work experience had all impact on how much stress police officers experience. The highest amount of stress was experiences at higher ranks, in the crime prevention sector and among those police officers who had worked in the police organization for 16-20 years. This study’s results are partly in line with the findings of other international studies. The biggest differences compared to international studies was the threat of violence. It’s one of the most stressful factors abroad but in Finnish police, it is one of the least significant stressors compared to others. Also, international studies showed that those officers who worked in the field experienced most stress, while in Finland crime prevention sector was the most stressful.
Keywords: työperäinen stressi, stressitekijät, stressioireet, Suomen poliisi, poliisiorganisaatio