Tilintarkastusalan uravalinta ja alkuvaiheen urakehitys ennen auktorisointia - Lassila, Valtteri (My University, 2023)
Monet laskentatoimen opiskelijat päätyvät valmistumisen jälkeen tai työuransa alussa tilintarkastusyhteisöön töihin. Varsinkin suuret tilintarkastusyhteisöt rekrytoivat vuosittain paljon harjoittelijoita, jotka ovat vastavalmistuneita tai ovat jo opintojensa loppusuoralla. Tilintarkastajan urapolku voidaan jakaa kahteen eri vaiheeseen. Alku ennen HT-tutkinnon suorittamista ja ura HT-tutkinnon suorittamisen jälkeen. Tähän uran alkuvaiheeseen voidaan sanoa kuuluvan myös valinta siitä, että haluaa lähteä työskentelemään tilintarkastuksen parissa. Tässä tutkielmassa etsittiin vastausta kahteen tutkimuskysymykseen. Tutkielman tavoitteena oli vastata siihen, että miksi henkilö valitse lähteä tilintarkastusuralle. Lisäksi etsittiin vastausta siihen, miten eri tekijät vaikuttavat henkilön etenemiseen auktorisoiduksi tilintarkastajaksi. Tutkielman teoriaosuuden avulla luotiin kokonaiskuvaa siitä, että mikä tilintarkastuksen tarkoituksena on ja mitä tilintarkastuksen auktorisointi merkitsee. Tämän lisäksi pohjustettiin sitä, että miten tilintarkastustyötä tehdään käytännössä ja minkälaisia asioita tulee ottaa huomioon tilintarkastusta tehdessä. Lisäksi tuotiin esille tilintarkastusalaan kuuluvia standardeja ja lakeja, jotka vaikuttavat tilintarkastustyöhön. Tilintarkastukseen liittyvän teorian jälkeen siirryttiin aiemman tutkimuskirjallisuuden valossa tarkastelemaan tilintarkastuksen uravalintaan ja tilintarkastusuralla etenemiseen vaikuttavia asioita. Tutkielman empiirinen osuus toteutettiin puolistrukturoitujen teemahaastatteluiden avulla. Haastatteluiden joukko koostui seitsemästä tilintarkastajasta, jotka olivat saaneet hyväksytyn tilintarkastajan merkinnän joulukuussa 2021. Haastatteluiden kysymysten avulla annettiin tilintarkastajille mahdollisuus reflektoida omaa uravalintaa ja pohtia sitä, että miten tekijät ovat vaikuttaneet heidän urallansa etenemiseen tilintarkastajan auktorisointiin saakka. Peilaten haastatelluista saatuja tuloksia aiempaan tutkimuskirjallisuuteen nähden saatiin selville, että tilintarkastuksen uravalintaan vaikuttaa suurilta osin sisäiset tekijät kuten oma kiinnostus ja motivaatio, kolmannelta osapuolelta kuultu informaatio tilintarkastuksesta sekä osittain myös sattuma. Uralla etenemiseen vaikuttavista yksilöllisistä tekijöistä suurimpana nousi esille oma kiinnostus alaan ja motivaatio sekä itsetehokkuus. Ympäristötekijöiden puolelta kollegojen ja mentoreiden tuki sekä se, että tilintarkastaja pääsee työskentelemään pienemmissä toimeksiannoissa suurempien lisäksi ja saa jatkuvasti palautetta työstään toimeksiantokohtaisesti. Tutkielman perusteella voitiin tehdä päätelmiä siitä, miten henkilöt päätyvät hakemaan tilintarkastusalalle. Lisäksi saatiin muodostettua kuvaa ja polkua siitä, miten eri tekijät vaikuttavat siihen, että henkilö etenee urallaan tilintarkastajan auktorisointiin saakka.
Keywords: tilintarkastus, urakehitys, uravalinta, hyväksytty tilintarkastaja, tilintarkastusyhteisö, tilintarkastustutkinto