Sitä saa mitä tilaa – vai saako? : Oppimisen tuen uudistuksen tavoitteet sekä niiden toteutuminen yhteiskunnallisissa dokumenteissa sekä opetussuunnitelmassa - Laiho, Vilma (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan oppimisen tuen uudistusta suomalaisessa perusopetuksessa koulutuspoliittisesta näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää millä tavoin oppimisen tuen uudistuksen oli tarkoitus muuttaa oppimisen tukea opetussuunnitelmassa ja muutetussa perusopetuslaissa hallituksen esityksen ja eduskuntakäsittelyjen mukaan, sekä miten tavoitellut muutokset toteutuivat uudistetussa opetussuunnitelmassa ja perusopetuslaissa. Tutkielma liittyy vahvasti tämänhetkiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen, jossa oppimisen tuen tarpeen on todettu kasvaneen, monimuotoistuneen ja koulutusjärjestelmään kohdistuessa yhä enemmän resurssipaineita. Keskeisenä teemana tutkielmassa on poliittisten asiakirjojen käsittäminen arvovaltaisena asiantuntijapuheena. Tämän käsityksen avulla on helpompaa ymmärtää millaisin argumentein sekä oikeutuksin koulutuksellisia uudistuksia poliittisessa keskustelussa perustellaan ja esitetään. Tässä tutkielmassa oppimisen tuen uudistuksen tavoitteita ja toteutumista käsitellään poliittisten ja virallisten dokumenttien pohjalta. Dokumenttiaineistoon kuuluu hallituksen esitys oppimisen tuen uudistuksesta, eduskunnan pöytäkirjojen käsittelyt aiheeseen liittyen, muutettu osa perusopetuslaista sekä opetussuunnitelman luku oppimisen tuesta. Aineistoa analysoidaan laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Analyyttinen mielenkiinto kohdistuu siihen, millaisin perusteluin uudistusta oikeutetaan, millaisia ongelmia asiakirjoissa tunnistetaan sekä millaisia ratkaisuja niissä esitetään. Analyysin tulokset osoittavat, että oppimisen tuen uudistus on perusteltu ja tarvittava uudistus erityisopetuksen saralla, mutta sen lopullinen muoto ei ole selkeä konkretiaa tuova kokonaisuus. Uudistus näyttäytyy ennen kaikkea rakenteellisena selkeyttämisenä, jonka on todettu harvoin vaikuttavan suoraan tuen laatuun ilman samanaikaisia konkreettisia pedagogisia muutoksia. Asiakirjoissa uudistus rakentuu pitkälti välttämättömänä kehityssuuntana, jossa painottuvat järjestelmän selkeyttäminen, varhainen tuki ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen. Tutkielma tuottaa ymmärrystä siitä, miten koulutuspoliittinen ohjaus suuntaa oppimisen tuen kehittämistä ja millaisia merkityksiä uudistukselle annetaan virallisissa asiakirjoissa. Lisäksi tutkielma tuottaa tärkeää tietoa, miten poliittinen ohjaus konkretisoituu opetussuunnitelman ja lain tasolla sekä näin ollen on osa opetussuunnitelmatutkimusta. Kokonaisuudesta kuitenkin herää huoli tuen uudistuksen kyvystä toimia käytännössä sekä vastata koulujen ja oppilaiden tarpeisiin.
Keywords: oppimisen tuki, koulutuspolitiikka, tuen uudistus, perusopetuslaki, opetussuunnitelma