Metsäpalvelu- ja koneyrittäjien liiketoimintamallit : Digitaalisen transformaation esteet ja haasteet - Hellberg, Jenni (My University, 2019)
Digitaalinen transformaatio on yksi tämän hetken merkittävimmistä ilmiöistä, joka vaikuttaa jokaiseen toimialaan, ja pakottaa yritykset pohtimaan liiketoimintamallejaan. Käsite on kuitenkin vielä jokseenkin epäselvä, ja yrityksissä ei välttämättä vielä ymmärretä, millaisia vaikutuksia sillä on heidän liiketoimintaansa. Digitalisaatio ja digitaalinen transformaatio mylläävät suurissa metsäteollisuusyrityksissä, mutta pienemmät yritykset ovat heränneet hitaammin sen vaikutuksiin ja hyödyntämiseen. Tässä tutkielmassa tutkittiin digitaalisen transformaation vaikutuksia metsäalan pk-yritysten liiketoimintamalleihin. Tavoitteena oli selvittää, mitkä ovat digitaalisen transformaation liiketoiminnallisia haasteita ja esteitä metsäpalvelu- ja koneyrittäjien näkökulmasta. Tutkielma toteutettiin toimeksiantona osana Hämeen ammattikorkeakoulun ja Turun kauppakorkeakoulun Uudistuva metsäyrittäjä -hanketta. Hanke on toteutettu pääasiassa työpajamuotoisesti eri paikkakunnilla. Työpajoissa metsäyrittäjät pääsivät pohtimaan omia liiketoimintamallejaan ja -mahdollisuuksiaan. Tutkielma on laadullinen tutkimus, jota varten haastateltiin kolmea yrittäjää, kolmea järjestelmätoimittajaa ja neljää asiantuntijaa. Haastattelut toteutettiin touko- heinäkuussa 2018. Lisäksi aineistona käytettiin kirjallisuutta ja muuta hankkeeseen liittyvää materiaalia. Tutkielman ensimmäinen vaihe koostui digitaaliseen transformaatioon ja liiketoimintamalleihin kohdistuvasta kirjallisuuskatsauksesta. Teoreettiseksi viitekehykseksi valittiin Business Model Canvas eli liiketoimintamallikanvaasi, sillä sitä käytettiin myös hankkeen työpajoissa. Lopuksi tulokset analysoitiin liiketoimintamallikanvaasin komponentteihin perustuen. Merkittävimmiksi liiketoiminnallisiksi haasteiksi ja esteiksi tässä tutkielmassa nousivat resursseihin ja osaamiseen perustuvat tekijät. Metsäalan pk-yrityksissä on rajalliset resurssit sekä ajallisesti että rahallisesti, ja osaamista tulisi kehittää. Metsäkoneet tuottavat jo merkittävän määrän dataa, mutta datan muuttaminen liiketoiminnaksi koettiin edelleen haastavaksi. Sovelluksien yhteensopimattomuus alan toimijoiden kesken, ja datan laatu nousivat myös haasteiksi.
Keywords: Digitaalinen transformaatio, liiketoimintamallit, business model canvas, metsäyrittäjä