Naisten asunnottomuus Suomessa - Laakso, Lila (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä naisten asunnottomuudesta Suomessa. Tavoitteena on myös ymmärtää ilmiöitä naisten asunnottomuuden taustalla, ja löytää keinoja naisille päästä pois asunnottomuuden kierteestä. Tutkimus käsittelee naisten asunnottomuutta monipuolisten lähteiden ja kirjallisuuden avulla. Tutkimus on rajattu käsittelemään naisten asunnottomuutta vain Suomessa. Tarkoituksena on luoda lukijalle selkeä kuva asunnottomuudesta Suomessa, sekä muistuttaa tästä yhteiskunnallisesta ongelmasta. Tutkimuksen viitekehys tarkastelee naisten asunnottomuutta erilaisten termien avulla, kuten piiloasunnottomuus, kodittomuus sekä kaupunkitila. Tutkimuksen kirjallisuudessa näkyy niin sosiaalitieteiden kuin maantieteen lähestymistapoja aiheeseen. Naisten asunnottomuus on haastava yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisemiseen tarviaan monitieteistä osaamista. Tutkimuksen haastatteluaineistot koostuvat kolmesta erilaisesta julkaisusta liittyen naisten asunnottomuuteen. Kaksi näistä on opinnäytetöistä, joissa on mukana tutkijoiden tuottamat haastattelut. Kolmas aineisto on puolestaan tieteellinen artikkeli, johon on myös koottu tietoa haastattelujen kautta. Näistä aineistoista tehtiin teoriaohjaava sisällönanalyysi. Teoriaohjaava sisällönanalyysi toimi tutkimuksessa hyvin, sillä aineistoissa oli merkittävää tietoa itse asunnottomilta sekä heidän kanssaan työtä tehneiltä alan ammattilaisilta. Aineistoista löydetyt asiat koottiin yhteen kuitenkin viitekehyksen teorian kanssa. Tuloksissa ilmeni selkeästi aineistoissa olevat yhtäläisyydet naisten kokemasta piiloasunnotomuudesta, häpeästä ja turvattomuudesta. Aineistoissa myös painotettiin naisten kokemia traumoja heidän lapsuudessaan, jotka usein vaikuttivat heidän mielenterveyteensä aikuisiällä. Avun saaminen oli vaikeaa, ja apu oli usein riittämätöntä. Nämä kaikki luovat omat haasteensa naisten auttamiseen, mutta avainasemassa voidaan pitää monipuolisen asiakaslähtöisen avun saamista. Turvallisen ja sukupuolineutraalin kaupunkitilan luominen on myös tärkeää, jotta naiset pääsevät helpommin avun luokse. Naiserityisyys näkyy asunnottomuudessa naisten erityistarpeiden huomioimisessa muun muassa kuinka asunnosta tehdään koti ja kuinka lapsuus ja nuoruustraumat voivat vaikuttaa aikuisiällä. On myös tärkeää mahdollistettava naisille turvallinen tila käsitellä ongelmiaan yhdessä ammattilaisten kanssa.
Keywords: asunnottomuus, kodittomuus, piiloasunnottomuus, kaupunkitila, yhteiskunnallinen leima