Peptidipohjaiset radiomerkkiaineet teranostiikassa - Tarson, Kristina (My University, 2025)
Tutkielman tavoite on tutustua peptidipohjaisten radiomerkkiaineiden synteesien menetelmiin sekä sovelluksiin teranostiikassa. Tutkielma käsittelee fluori-18 radioleimattujen peptidien roolia syövän kuvantamisessa positroniemissiotomografiassa (PET) ja terapiassa tai hoidossa sekä yhdisteiden synteesiä ja analyysiä. Ensiksi tutkielmassa tarkastellaan positroniemissiontomografian periaate ja peptidien kemia teoreettisen osuuden kannalta. Tutkielmassa käsitellään myös kokeellista osuutta, joka on keskittynyt synteesien tarkasteluun ja analysointiin. Lopullinen osuus keskittyy peptidien teranostistisiin sovelluksiin uusimpien tutkimusten perusteella. Peptidit ovat lyhyitä proteiineja, jotka käytetään aktiivisesti sairauksien diagnostiikassa ja hoidossa. Peptideillä on keskeinen merkitys syövän hoidossa ja diagnostiikassa, koska ne pystyvät sitoutumaan spesifisesti syöpäsolujen reseptoreihin ja voivat antaa tarkemman tuloksen PET kuvantamisessa. Teranostiikka on lääketieteellinen lähestymistapa. Teranostiikka perustuu saman molekyylin leimaamiseen sekä diagnostisella että hoitavalla isotoopilla. Tämä tapahtuu merkitsemällä peptidimolekyyli sekä diagnostisella että terapeuttisella isotoopilla. Positroniemissiotomografia (PET) on tärkeä tekniikka tässä prosessissa, sillä se mahdollistaa tarkat kuvat syöpäsoluista hyödyntäen radiomerkittyjä peptidejä. Radioleimattujen peptidien etu on niiden pieni molekyylipaino, mikä johtaa nopeaan poistumiseen verenkierrosta ja ei-toivotuista kudoksista. Tämä ominaisuus parantaa kohteen ja ei-kohteen välistä kontrastia kuvantamisessa, mikä on erityisen tärkeää syövän diagnosoinnissa ja hoidossa. Lisäksi peptidit kykenevät tunkeutumaan kudoksiin tehokkaasti ja sitoutuvat kohdesolujen reseptoreihin, mikä lisää niiden tarkkuutta ja tehokkuutta.
Keywords: teranostiikka, peptidi, PET kuvantaminen, radiomerkkiaine