Minna Salamin kerronnallisen aktivismin keinot: Afrosentrinen, feministinen ja omaelämäkerrallinen tarinankerronta - Harinen Kaiju (Finland, 2025)
Tässä artikkelissa tarkastelen feministisen tiedontuottamisen omaelämäkerrallisia piirteitä yhteiskuntakriittisen ja afrosentrisen feministin Minna Salamin tarinallisessa tietokirjassa Sensuous Knowledge. A Black Feminist Approach for Everyone (2020), (suom. Aistien viisaus). Analysoin miten ja miksi teoksen omaelämäkerrallinen kertoja hyödyntää esseissään henkilökohtaisia aineksia, kuten lapsuuden muistoja, vanhoja päiväkirjamerkintöjä ja traumaattisia kokemuksia rasistisesta syrjinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta. Analyysini havainnollistaa, että omakohtaisten kertomusten kautta Salami tuottaa mustasta feminismistä ja afrikkalaisesta perinnetietoudesta ammentavia uusia, afrosentrisiä näkökulmia, jotka hän yhdistää aistivoimaiseen viisauteen, jossa rationaalisen ajattelu ja tunneäly nivoutuvat yhteen. Salamin esseet ovat neutraalina esitetyn europatriarkaalisen tiedon vastakertomuksia. Omaelämäkerrallisuus toimii kerronnallisena strategiana, joka muodostaa keskeisen osan Salamin kerrollista aktivismia ja tiedontuottamista. Esimerkinomaisten kertomusten avulla Salami tarjoaa lukijoilleen uusia ja vaihtoehtoisia kerronnallisen ja moraalisen toimijuuden malleja. Henkilökohtaiset ja koskettavat kertomukset tekevät teoreettisista näkökulmista ymmärrettävämpiä ja konkreettisempia luoden tietokirjalle intiimit ja samalla poliittisesti merkittävät kasvot.