Yrityskaupan riskitekijöiden vaikutus käytettyihin arvonmääritysmenetelmiin - Nurmi, Niilo (My University, 2025)
Yrityskauppojen merkitys liiketoimintastrategiassa kasvun ajurina on kasvattanut merkitystään viimeisten vuosikymmenten aikana. Ne tarjoavat yrityksille mahdollisuuden synergiaetujen saavuttamiseen, maantieteelliseen laajentumiseen ja kilpailuedun vahvistamiseen nopealla aikajänteellä. Yrityskauppoihin liittyvät riskit voivat johtaa yrityskaupan epäonnistumiseen sekä korkeiden kustannusten kertymiseen. Näiden riskien merkitys on korostunut lähiaikoina kansainvälisen politiikan sekä rahoitusympäristön muutosten kautta. Tämän vuoksi yrityskauppoihin liittyvien riskien tunnistaminen ja näiden vaikutusten merkitysten ymmärtäminen on tärkeää. Tässä työssä tutkitaan yrityskauppoihin liittyviä riskejä ja niiden kohdistumista yrityskaupan eri osapuolille. Lisäksi näiden riskien vaikutusta tutkitaan arvonmäärityksessä käytettäviin arvonmääritysmenetelmiin. Tutkimuksen johtopäätökset perustuvat empiiriseen tutkimukseen sekä kirjallisuuskatsaukseen. Empiirinen tutkimus on toteutettu haastattelemalla viittä eri yrityskauppaan osallistuneen yrityksen edustajaa. Yrityksistä kolme edustivat ostajaa sekä kaksi myyjää yrityskaupan aikana. Haastatteluissa kerätty aineisto on analysoitu temaattisella tutkimuksella. Temaattisen tutkimuksen kautta tunnistetut riskit luokiteltiin yrityskaupan molemmille tai vain toiselle osapuolelle analyysin tulosten pohjalta. Haastatteluissa kerätyn aineiston pohjalta tunnistettiin riskien vaikutusta kohdetapauksissa käytettyihin arvonmääritysmenetelmiin. Tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa esitellään yrityskauppaprosessi, yleisimmät arvonmääritysmenetelmät sekä kirjallisuudessa esitellyt yrityskauppoihin liittyvät riskit. Suurin osa riskeistä kohdistuivat yrityskaupassa kummallekin osapuolelle, mutta myös vain toista osapuolta koskevia riskejä löydettiin. Merkittävimpänä yrityskauppoihin liittyvänä riskinä tunnistettiin arvonmääritykseen liittyvä riski. Ostajaa koskeva riski ylihinnan maksamisesta sekä myyjän riski alihintaan myymisestä nousivat jokaisessa haastattelussa kriittisimpänä riskinä esiin. Noin puolet tunnistetuista riskeistä vaikuttivat haastatteluiden pohjalta käytettyihin arvonmäärityskertoimiin luoden tarpeen useamman arvostusmenetelmän käytölle. Kaikissa tapauksissa hyödynnettiin kerroinpohjaista arvonmääritysmenetelmää referenssipisteen asettamiseen ja tämän lisäksi liiketoiminnan perusteella valittiin toinen arvonmääritysmenetelmä. Usein yrityskauppaa koskevat riskit johtivat kerroinanalyysin hyödyntämiseen, mutta kahdessa tapauksessa myös toisen arvonmäärityskeinon valintaan.

The role of corporate acquisitions as a driver of business growth has become increasingly significant in recent decades. They offer companies the opportunity to achieve synergies, expand geographically, and strengthen their competitive advantage in a rapid time frame. However, the risks associated with acquisitions can lead to failure and the accumulation of high costs. The importance of these risks has been recently highlighted by changes in international politics and the financial environment. For this reason, it is crucial to identify the risks related to corporate acquisitions and understand the impact they have. This thesis examines the risks associated with corporate acquisitions and how they affect different parties in a transaction. It also investigates the impact of these risks on the valuation methods used. The conclusions of the study are based on an empirical study and a literature review. The empirical research was conducted by interviewing five representatives from companies that participated in an acquisition. Three of the companies represented the buyer, and two represented the seller. The data collected from the interviews was analyzed using a thematic approach. Based on the analysis, the risks identified through the thematic study were classified as affecting both parties or just one. The data also helped identify how risks influenced the valuation methods used in the case studies. The literature review for the study introduces the acquisition process, the most common valuation methods, and the risks presented in the literature. Most of the risks identified affected both parties in the acquisition, but some risks were found to be specific to just one party. The most significant risk identified was related to valuation. The risk for the buyer of overpaying and the risk for the seller of under-selling emerged as the most critical risk in every interview. Based on the interviews, about half of the identified risks influenced the valuation multiples used, creating a need to use multiple valuation methods. In all cases, a multiple-based valuation method was used as a reference point, and a second valuation method was selected based on the nature of the business. Often, the risks associated with an acquisition led to the use of multiple analysis, and in two cases, the selection of a second valuation method as well.
Keywords: yrityskauppa, arvonmääritys, riskinhallinta, riskit yrityskaupassa