Markkinapsykologia ja Sijoitusmaniat: Käyttäytymistaloustieteen Näkökulma SPAC-Kuplaan - Lehti, Iiro (My University, 2024)
Tutkielma keskittyy käytäytymistaloustieteen merkitykseen ja soveltuvuuteen spac- kuplan analysoinnissa. Tutkimus tarkastelee, kuinka prospektiteoria, laumakäyttäytyminen ja ankkurointi selittävät sijoittajien päätöksentekoa ja markkinoiden käyttäytymistä. SPAC-yhtiöiden kupla tarjosi hyvän tilaisuuden tutkia, miten sijoittajien erpärationaaliset odotukset ja psykologiset tekijät vaikuttavat markkinadynamiikkaan. Tutkielma perustuu kvantitatiiviseen analyysiin, jossa tutkittiin SPAC-yhtiöiden listautumismääriä, arvonmuutoksia ja markkinareaktioita. Analyysi perustuu saatavilla olevaan finanssidataan, kuten osakkeiden hintoihin ja niiden muutoksiin listautumisen jälkeen, sekä listautumisantien määrän muutokseen. Datan avulla tutkimus pyrkii tunnistamaan trendit, jotka vahvistavat käyttäytymistaloustieteellisten teorioiden soveltuvuutta sijoitusmarkkinoiden ilmiöiden selittämisessä. Tutkielma pyrkii myös arvioimaan, millaisia vaikutuksia psykologisilla tekijöillä on markkinoiden tehokkuuteen ja sijoittajien päätöksentekoon. Tavoitteena on tarjota ymmärrys siirä, miten ja miksi markkinat toisinaan poikkeavat teoreettisista ennusteistaan, sekä haastaa perinteisen taloustieteen näkemyksiä markkinoiden rationaalisuudesta. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että SPAC-kuplan muodostumisessa ja kehityksesä psykologiset tekijät, kuten ylioptimismi, laumakäyttäytyminen ja ankkurointi, ovat keskeisessä asemassa. Löydökset vahvistavat käsitystä, että käyttäytymistaloustieteen teoriat ovat olennaisia taloudellisen päätöksenteon ja markkinoiden dynamiikan ymmärtämiseksi.
Keywords: Käyttäytymistaloustiede, Markkinapsykologia, Prospektiteoria, Laumakäyttäytyminen, Ankkurointi, Sijoituskupla