Strateginen päätöksenteko ja tiedon hyödyntäminen kunnan hyvinvointipalveluissa : − Case: Kaarinan kaupunki - Koski-Pärnä, Kirsi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Kunnilla on julkisten hyvinvointipalvelujen järjestämisvastuu. Palvelujen saatavuudesta vastaa kunnan poliittinen päätöksentekojärjestelmä. Kunnat laativat strategioita, joiden avulla ohjataan kunnan palvelutuotantoa. Kunnan hallinnon tulee pyrkiä toimimaan yhdessä strategisen toiminnan tavoitteiden saavuttamiseksi. Kuntien toiminta ja niiden toimintaympäristöt ovat voimakkaassa muutoksessa. Kunnan poliittiselta ja operationaaliselta johdolta odotetaan yhä tiiviimpää yhteistyötä. Kunnan strategisen päätöksenteon tueksi ja palvelujen kehittämiseen tarvitaan tietoa. Tiedon hyödyntämiseen ja luotettavuuteen liittyy kuitenkin monia haasteita. Keskeistä kuntien strategisessa päätöksenteossa on se, millaiseen, mistä saatuun ja millä tavoin valmisteltuun tietoon päätöksiä perustetaan. Tämä tutkimus oli luoteeltaan tapaustutkimus eli case study. Tutkimuksen case organisaationa toimi Kaarinan kaupunki ja tutkimus tehtiin toimeksiantona. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla Kaarinan kaupungin hyvinvointipalveluja sekä strategista päätöksentekoa ja tiedon hyödyntämistä kaupungin hyvinvointipalveluissa. Tutkimuksessa tuotettiin Kaarinan kaupungille tietoa kunnan hyvinvointipalveluista, niiden kustannuksista, käytöstä ja tarpeesta kunnan päätöksenteon tueksi. Aineistona tässä tutkimuksessa käytettiin terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Sotkanet -tietokannasta poimittuja kuntakohtaisia tilastotietoja. Tässä tutkimuksessa selvitettiin lisäksi strategista päätöksentekoa ja tiedon hyödyntämistä Kaarinan kaupungin hyvinvointipalveluissa haastattelemalla hyvinvointipalvelujen päätöksenteosta vastuullisia luottamushenkilöitä ja johtajia. Tässä tutkimuksessa tuotettua tietoa voidaan hyödyntää Kaarinan kaupungin päätöksenteossa ja hyvinvointipalvelujen johtamisessa. Tutkimus auttaa ymmärtämään kunnan hyvinvointipalveluja ja toimintaa, strategista päätöksentekoa ja tiedon hyödyntämistä osana sitä. Tämän tutkimuksen tulosten ja aikaisempien tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että Kaarinan kaupungin hyvinvointipalveluiden taso on kaiken kaikkiaan hyvä. Hyvinvointipalvelut ovat kattavat ja monimuotoiset. Hyvinvointipalveluiden kustannukset ja käyttö ovat keskimäärin hyvällä tasolla verrattaessa muihin kuntiin. Hyvinvointipalveluiden tarve kasvaa tulevaisuudessa. Kaarinan kaupungin hyvinvointipalveluissa päätöksiä pyritään tekemään strategian mukaisesti. Päätöksentekoon liittyy kunnalliseen päätöksentekoon liittyviä tyypillisiä haasteita. Päätöksenteossa pyritään rationaalisuuteen ja päätöksenteon tueksi koetaan tarvittavan tietoa, mutta päätöksiä tehdään myös intuitiivisesti. Tiedon tulisi olla luotettavaa ja analysoitua, jotta sitä voidaan hyödyntää strategisen päätöksenteon tukena. Lisäksi tietoa tulisi luoda luottamuksellisessa yhteistyössä kunnan päättäjien kesken. Tämän tutkimuksen ja aikaisempien tutkimusten perusteella voidaan johtopäätöksenä todeta, että kuntien tulisi kiinnittää enemmän huomiota tiedon hallintaan ja hyödyntämiseen osana strategista päätöksentekoa.