Vasta-aineaihiolääkkeet syövän hoidossa - Koskinen, Liina (My University, 2025)
Vasta-aineet ovat proteiineja, jotka tunnistavat spesifisesti tietyn kohdemolekyylin ja saavat aikaan immuunivasteen. Vasta-aineiden avulla voidaan hoitaa monia sairauksia, kuten syöpää, jossa elimistön mutatoituneet solut alkavat jakaantua hallitsemattomasti ja muodostavat pahanlaatuisia kasvaimia. Syöpälääkkeinä käytetyt vasta-aineet voivat inhiboida syöpäsolujen selviytymisen ja kasvun kannalta tärkeitä mekanismeja sekä aktivoida elimistön immuunijärjestelmää tuhoamaan syöpäsolut. Niihin voidaan myös liittää lääkeaineita, jotka vapautuvat kohdesoluun vasta-aineen sitoutumisen seurauksena ja aiheuttavat solun tuhoutumisen. Vasta-aineiden kohdemolekyylejä esiintyy kuitenkin syöpäsolujen lisäksi myös joissakin terveissä kudoksissa. Jos vasta-aine sitoutuu antigeeniin terveen solun pinnalla, se saa aikaan terveen kudoksen tuhoutumista ja erilaisia haitallisia sivuvaikutuksia. Haittavaikutusten ehkäisemiseksi on kiinnostusta kehittää ainoastaan kasvaimen ympäristössä aktivoituvia vasta-aineaihiolääkkeitä. Syöpäkasvaimen mikroympäristö eroaa monin tavoin terveestä kudoksesta. Erilaiset kasvaimen kasvua edistävät molekyylit, kuten soluväliainetta muokkaavat proteaasit, ovat yliekspressoituja kasvaimen ympäristössä. Aineenvaihdunnan muutosten takia kasvaimen mikroympäristön pH on hapan ja ATP-pitoisuus on moninkertainen terveeseen kudokseen verrattuna. Kasvaimen proteaasiaktiivisuuteen sekä pH- tai ATP-riippuvaiseen sitoutumiseen perustuvat aihiolääkemekanismit voivat tarjota mahdollisuuksia syövän turvallisempaan hoitoon.
Keywords: vasta-aineet, aihiolääkkeet, syöpä