Musiikin terapeuttiset mahdollisuudet koulussa : Opettajien kokemuksia ja näkemyksiä musiikin terapeuttisuudesta kasvatuksen tukena koulussa - Lehto, Leena-Maija (My University, 2019)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin musiikin terapeuttisia mahdollisuuksia koulussa. Tarkoituksena oli selvittää, millaisia käsityksiä opettajilla on terapeuttisesta kasvatuksesta, miksi he halusivat käyttää musiikin terapeuttisia keinoja sekä mitä musiikin terapeuttisia keinoja opettajat käyttivät. Terapeuttinen kasvatus määriteltiin auttavana kasvatuksena, jossa kyse on elämäntaidollisten välineiden lisäämisestä. Musiikkiterapia nähtiin terapiana, jossa musiikki ja sen elementit toimivat suunnitellun kuntoutusprosessin välineinä yksilön tasapainon palauttamiseen. Kyseessä oli fenomenografinen tutkimus, jonka tavoitteena oli selvittää musiikillisesti orientoituneiden opettajien käsityksiä ja kokemuksia musiikin terapeuttisuuden mahdollisuuksista koulussa (N=5). Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla, joissa haastateltiin viittä opettajaa. Aineisto analysoitiin fenomenografista analyysiä käyttäen. Terapeuttinen kasvatus nähtiin oppilaslähtöisenä kohtaamisena ja oppilaan toiminnan tukemisena. Terapeuttisuudella ja kasvatuksella nähtiin olevan sekä yhteisiä rajapintoja että eroavaisuuksia. Musiikin terapeuttisten keinojen käyttöön ohjasivat opettajan omat hyvät kokemukset sekä luontainen tapa toimia. Opettajat käyttivät musiikin terapeuttisuutta minäkuvan tukemisen keinona, itseilmaisun keinona, kehollisuuden keinona, liittymisen ja osallisuuden keinona, oppimisen sekä tunnetyöskentelyn keinona. Musiikillisen toiminnan tuli täyttää reunaehdot, jotta terapeuttisuus toteutuisi. Musiikin terapeuttisuuden haasteina nähtiin joissain tapauksissa sen soveltumattomuus koulumaailmaan sekä lapsille. Tutkimuksesta voidaan todeta, että terapeuttinen kasvatus nähdään oppilaan laajempana elämänhallinnallisena auttamisena, jossa kasvatuksen keskiössä on lapsi ja hänen kasvunsa. Terapeuttinen kasvatus rakentuu opettajan asenteesta, työskentelyn tavoitteista ja oppilaan terapeuttisuuden kokemuksesta. Musiikin terapeuttinen käyttö vaatii opettajalta musiikillista osaamista ja innostusta.
Keywords: TERAPEUTTINEN KASVATUS, MUSIIKKITERAPIA, MUSIIKIN TERAPEUTTISET KEINOT, MUSIIKKIKASVATUS