Osakemarkkinoiden äskettäisyysharha : Haastattelututkimus korkean inflaation ja kiristyvän rahapolitiikan makroympäristössä - Autio, Henri (My University, 2023)
Makrotaloudellinen ympäristö on pysynyt samankaltaisena lähes 15 vuoden ajan vuoden 2008 finanssikriisistä aina vuoteen 2022 asti. Ajanjakso on ollut suhteellisen vakaa ja suotuisa sijoittajalle. Vuonna 2022 vakaan inflaation aikakausi päättyi, kun inflaatio kiihtyi nopeasti niin euroalueella kuin Yhdysvalloissakin. Keskuspankit aloittivat rahapolitiikan kiristämisen nostamalla nopeasti ohjauskorkoja ja aloittivat taseidensa pienentämisen. Aiemmat tutkimukset viittaavat siihen, että sijoittajat painottavat enemmän viimeaikaisia tapahtumia kauempana historiassa olevien tapahtumien sijaan. Rahoituksessa ilmiötä kutsutaan äskettäisyysharhaksi ja tutkimusten mukaan se ilmeni muun maussa vuoden 2008 finanssikriisin yhteydessä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka sijoittajat reagoivat nopeasti muuttuneeseen makroympäristöön ja voiko äskettäisyysharha selittää heidän käyttäytymistään. Lisäksi tarkastellaan analyytikkojen käyttämiä ennustemalleja ja niiden alttiutta äskettäisyysharhalle. Tutkimuksessa käsitellään makrotalouden dynamiikkaa, erityisesti inflaation ja rahapolitiikan vaikutusta osake- ja korkomarkkinoille sekä reaalitalouteen. Tutkimusmenetelmänä hyödynnetään puolistrukturoituja asiantuntijahaastatteluja. Haastatteluiden avulla kerätty tieto tarjoaa ajantasaisen näkökulman, jota voidaan tulevaisuudessa tarkastella toteutuneen kehityksen valossa. Tulokset osoittavat, että äskettäisyysharhan havaitseminen reaaliaikaisesti on haastavaa, sillä markkinaosapuolet muodostavat kollektiivisesti näkemyksen, mutta yksittäinen osapuoli ei voi tietää varmasti konsensuksen taustalla olevia tekijöitä. Tästä seuraa, että ammattimaiset sijoittajat eivät koe osaavansa kyseenalaistaa markkinahinnoittelua, mikä altistaa heidät äskettäisyysharhan vaikutuksille korko- ja osakemarkkinoilla.
Keywords: hintavakaus, rahapolitiikka, äskettäisyysharha, rahastonhoitaja, osakeanalyytikko