Hydrogeelien mahdollisuudet kirurgisten hoitomenetelmien tukena rustovaurioiden hoidossa - Laurén, Saana (My University, 2026)
Rustovauriot ovat yleinen tuki- ja liikuntaelimistön ongelma, ja ne voivat johtaa traumaperäisen nivelrikon kehittymiseen sekä merkittävään toimintakyvyn heikkenemiseen. Nykyiset kirurgiset hoitomenetelmät, kuten mikromurtumamenetelmä, autologinen rustosolusiirto, rusto-luusiirteet ja tekonivelleikkaukset, pyrkivät joko korjaamaan vaurioitunutta rustoa tai korvaamaan koko nivelen. Näihin menetelmiin liittyy kuitenkin useita rajoitteita, kuten muodostuvan korjauskudoksen heikko laatu, siirteiden rajallinen saatavuus sekä tekonivelten rajallinen käyttöikä. Hydrogeelit ovatkin nousseet lupaavaksi materiaaliryhmäksi rustokudoksen korjaamisessa, koska ne jäljittelevät soluväliaineen rakennetta ja tarjoavat soluille suotuisan mikroympäristön. Tässä tutkielmassa tarkastellaan hydrogeelien ominaisuuksia, luokittelua sekä niiden soveltamista rustovaurioiden hoidossa. Analysoidaan erityisesti sitä, miten hydrogeelit voivat täydentää nykyisiä kirurgisia hoitomenetelmiä tai toimia niiden vaihtoehtoisina ratkaisuina. Kirjallisuuden perusteella hydrogeelit voivat parantaa mikromurtumamenetelmällä muodostuvan kudoksen laatua, mahdollistaa solujen kapseloinnin ja kuljetuksen niveleen autologisen rustosolusiirteen yhteydessä sekä edistää rusto-luusiirteiden kiinnittymistä nivelpintaan. Lisäksi tietyillä hydrogeelipohjaisilla ratkaisuilla on saatu perinteisiin hoitomenetelmiin kliinisesti verrattavia tuloksia. Tekonivelleikkauksen yhteydessä hydrogeelien hyöty on toistaiseksi rajallinen, sillä niiden vaikutus perustuu pääasiassa infektioriskin pienentämiseen sekä implantin ja ympäröivän kudoksen välisen kiinnittymisen parantamiseen. Vaikka alustavat tulokset ovat lupaavia, suurin osa tutkimuksesta on edelleen prekliinistä, ja pitkäaikainen kliininen näyttö on toistaiseksi rajallista. Hydrogeelit voivat kuitenkin tuoda merkittäviä etuja rustovaurioiden hoitoon, erityisesti yhdistettynä nykyisiin kirurgisiin hoitomenetelmiin.
Keywords: rustovaurio; traumaperäinen nivelrikko; hydrogeelit; kirurgiset hoitomenetelmät