Työntekijöiden motivointi muutoksissa : Keskijohdon näkökulmia ulkoisen ja sisäisen motivaation vahvistamiseen - Keski-Kastari, Rasmus (My University, 2026)
2000-luvun teknologiset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset muutokset ovat lisänneet organisaatioiden tarvetta uudistua ja kehittää työnteon tapoja säilyttääkseen kilpailukykynsä. Muutostilanteissa keskijohtajilla on keskeinen rooli organisaation strategisten tavoitteiden toteuttamisessa ja henkilöstön motivoinnissa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin keskijohtajien kokemuksia muutostilanteista ja sitä, millä tavoin keskijohto hyödyntää ulkoisen ja sisäisen motivoinnin keinoja henkilöstön motivoimisessa muutostilanteissa. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin teemahaastatteluin kahdeksalta keskijohtajalta kolmessa eri organisaatiossa ajalla 22.1.–4.2.2026. Aineisto analysoitiin yhdistämällä teoriaohjaavaa ja aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Teoriaohjaavan analyysin perustana käytettiin aiempaa kirjallisuutta ulkoisesta ja sisäisestä motivaatiosta. Tulokset osoittivat, että keskijohtajat olivat kokeneet monenlaisia organisaatiomuutoksia, aina suurista suunnitelluista muutoksista pienempiin transformatiivisiin muutosprosesseihin, kuten henkilöstövaihdoksiin. Muutostilanteet koettiin usein merkityksellisinä ja innostavina, mutta ne aiheuttivat myös haasteita, joita olivat muutosvastarinta, aikapaineet, tiedon puute, rajalliset vaikutusmahdollisuudet, viestinnän haasteet sekä keskijohtajien omat tunteet. Keskijohtajat kokivat työtään tukeviksi tekijöiksi ylimmän johdon tuen, vertaistuen, koulutukset sekä ulkopuolisen tuen hyödyntämisen. Keskijohto hyödynsi monipuolisesti sekä sisäisen että ulkoisen motivoinnin keinoja. Henkilöstön sisäistä motivaatiota vahvistettiin työn merkityksellisyyden korostamisella, yksilöllisellä huomioinnilla, organisaation menestyksen merkityksen esiin tuomisella sekä muutoksen tarpeen ja merkityksen selittämisellä. Lisäksi käytettiin erilaisia johtamistyylejä, kuten valmentavaa ja transformatiivista johtamista. Ulkoisen motivoinnin keinoja olivat rahalliset palkkiot ja etuudet, yksityinen ja julkinen palaute sekä ryhmäpaineen hyödyntäminen yksilöiden motivaation vahvistamiseksi. Tutkimus korostaa keskijohdon keskeistä asemaa henkilöstön sitouttamisessa ja motivoinnissa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi organisaatiomuutoksissa. Tulokset kuvaavat käytännönläheisiä keinoja keskijohtajien motivointi- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen sekä heille tarjottavan tuen kohdentamiseen muutosprosessien aikana. Jatkotutkimusehdotuksena ehdotetaan syventymistä muutosvastarintaan eri muutoksen vaiheissa pitkittäistutkimuksen asetelmaa hyödyntäen.
Keywords: keskijohto; motivointi; sisäinen motivaatio; ulkoinen motivaatio; muutosjohtaminen; organisaatiomuutos