Valtimotautien ehkäisy aivoverenvuodon jälkeen - Sallinen Hanne; Airaksinen Juhani; Räty Silja; Strbian Daniel; Putaala Jukka (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Aivoverenvuodossa aivovaltimon seinämän rikkoutuminen johtaa veren purkautumiseen aivokudokseen. Sen merkittävimmät taustasyyt ovat hypertensiivinen arteriopatia ja aivovaltimoiden amyloidiangiopatia. Uuden aivoverenvuodon riski on jopa yli 7 \% vuodessa, mutta myös iskeemisten valtimotautitapahtumien riski on aivoverenvuodon jälkeen suurentunut. Kohonneen verenpaineen hyvä hoito pienentää uusintavuodon ja iskeemisen aivoverenkiertohäiriön riskiä. Moni aivoverenvuotopotilas on käyttänyt antitromboottista lääkitystä. Vähäisen tutkimustiedon takia päätös hoidon uudelleen aloittamisesta ja sen ajankohdasta joudutaan tekemään yksilöllisesti potilaan vuoto- ja tukosriski huomioiden. Eteiskorvakkeen katetrisulku on lupaava hoitovaihtoehto silloin, kun eteisvärinäpotilaan antikoagulaatiohoito arvioidaan vasta-aiheiseksi.