EKP:n politiikkatoimien välittömät vaikutukset korkojen aikarakenteeseen ja osakemarkkinoihin - Poikkimäki, Tuukka (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan minkälaisia vaikutuksia EKP:n rahapolitiikkaan liittyvillä odottamattomilla yllätyksillä on korko- ja osakemarkkinoilla. Tässä tutkielmassa politiikkatoimien vaikutuksia tutkitaan päivänsisäisesti EKP:n päätösten julkaisujen ja virallisten lehdistötilaisuuksien aikana toteutuneiden korko- ja osakemarkkinareaktioiden avulla. Käytetty aineisto mahdollistaa yhdessä kahden käytetyn menetelmän kanssa eri yllätysten suuruuksien arvioinnin sekä niiden vaikutuksien arvioinnin korko- ja osakemarkkinoilla. Tutkielman alkupuoliskossa käsitellään aiemmissa tutkimuksissa esitettyjä malleja korkojen ja osakkeiden käyttäytymisestä sekä tehtyjä empiirisiä tarkasteluja. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta muodostuu selkeä yleiskäsitys: Ohjauskoron tasoon liittyvät yllätykset vaikuttavat vahvimmin maturiteetiltaan lyhyisiin korkoihin, mutta hieman hiekommin myös keskipitkiin maturiteetteihin. Viestintä vaikuttasi sen sijaan olevan keskuspankeille toimiva keino vaikuttaa maturiteetiltaan pidempiin korkoihin. Rahapolitiikan osakemarkkinavaikutusten suhteen nykyinen tietämys on eriytyneempää. Tutkielman empiirisessä osiossa osoitetaan, että EKP:n korkopolitiikkaan ja viestintään liittyvät yllätykset ovat myös vuosien 2020–2023 aikana vaikuttaneet eripituisiin riskittömiin korkoihin pääpiirteittäin samoin kuin aiemmissa tarkasteluissa. Tutkielman toinen keskeinen kontribuutio on vuosina 2020–2023 tapahtuneiden odottamattomien yllätysten suuruuden estimointi, minkä perusteella EKP:n toimien ennustettavuus on erityisesti 2022 alkaen heikentynyt merkittävästi. Identifioitujen yllätysten osakemarkkinavaikutusten tulkinta osoittautui haasteelliseksi. Myös käytettyjen menetelmien toiminta ja soveltuvuus arvioidaan.
Keywords: rahapolitiikka, tapahtumatutkimus, keskuspankkiviestintä, rahapolitiikan yllätys