TMD-videot potilaan ohjeistamiseen tilaustyönä YTHS:lle : motivoivan keskustelun ja värien merkityksen hyödyntäminen - Kohonen, Veera; Laine, Meri (My University, 2024)
Tämä syventävien opintojen opinnäytetyö toteutettiin infovideoina ja –materiaaleina purentafysiologiasta YTHS:n potilaille sekä kirjallisuuskatsauksena, joka käsittelee motivoivan keskustelun merkitystä potilaan ohjaamisessa ja värien vaikutusta tunnetiloihin. Kirjallisuuskatsauksen aineistona käytettiin artikkeleita PubMed- tietokannasta, Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD) Käypä Hoito –suositusta ja sen taustakirjallisuutta sekä Hammaslääkäripäivien 2023 Erik Lindforisin prekurssin materiaalia koskien motivoivaa keskustelua. PubMedin artikkeleita ei haettu systemoidusti. Tuotimme infovideot purentafysiologiasta YTHS:n tarpeisiin osana syventäviä opintojamme ja hyödynsimme videoissamme tutkimustietoa motivoivan keskustelun merkityksestä potilaan ohjaamisessa sekä värien vaikutuksesta tunnetiloihin. Videoiden tavoitteena on informoida katsojaa purentafysiologisista vaivoista sekä motivoida ja ohjeistaa purentafysiologisista vaivoista kärsivä YTHS:n potilas omahoitoon. Tuotimme infovideot ja –materiaalit eri sosiaalisen median alustoille, joten hyödynsimme videoiden toteutuksessa tietoa eri sosiaalisen median alustoista esimerkiksi kuvaustekniikan valinnassa, videoiden käytännön toteutuksessa sekä informaatiosisällössä.
Keywords: TMD, temporomandibular disorders, potilasohjeistus, videot, motivoiva keskustelu, värit ja tunteet