”Natsien kaappaama Ukraina”. Toisen maailmansodan merkitykset Putinin Venäjän sotaretoriikassa - Parppei, Kati; Koivunen, Pia (Suomen rauhantutkimusyhdistys ry, 2026)
Putinin Venäjä on perustellut helmikuussa 2022 aloittamaansa ”sotilaallista erikoisoperaatiota” Ukrainassa taistelullaan natsismia vastaan. Hyökkäyssodan oikeuttaminen toiseen maailmansotaan liittyvillä väitteillä on näyttänyt epäuskottavalta ja absurdilta varsinkin niin kutsutun länsimaisen yleisön silmissä. Hämmennystä on vielä lisännyt se, että Ukrainan presidentti on itse juutalainen. Tässä katsausartikkelissa tarkastellaan, millaisia merkityksiä toiselle maailmansodalle, fasismille ja natsismille on Venäjällä annettu, mistä ne ovat peräisin ja miten niillä on kehystetty Putinin hallinnon aloittama sota Ukrainaa vastaan.