Virtuaalisesti peloton! Virtuaalitodellisuus sosiaalisten tilanteiden pelon hoidossa : integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Kaapo, Maija (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
TAUSTA: Sosiaalisten tilanteiden pelko on yleinen mielenterveyshäiriö, joka ilmenee noin 7 % maailman aikuisväestöstä. Virtuaalitodellisuuden käyttöä sosiaalisten tilanteiden pelon hoidossa on tutkittu muun muassa interventioiden avulla ja sen käytöstä on saatu hyviä tuloksia. Tutkimusten luotettavuus on ollut kuitenkin kiistanalaista. TARKOITUS: Kuvata, miten virtuaalitodellisuutta on käytetty sosiaalisten tilanteiden pelon hoidossa. Tavoite on saada yleiskuva virtuaalitodellisuuden käytöstä sosiaalisten tilanteiden pelon hoidossa. MENETELMÄT: Kirjallisuuskatsauksen sisäänottokriteerit olivat virtuaalitodellisuus, sosiaalisten tilanteiden pelko ja hoito tai terapia. Artikkelit, jotka olivat keskittyneet ei-immersiiviseen virtuaalitodellisuuteen, virtuaalitodellisuuden teknologiaan tai jotka olivat julkaistu ennen vuotta 2000, jätettiin haun ulkopuolelle. Haku tehtiin 26.10.-27.11.2017 sähköisiiin tietokantoihin ja se tuotti 173 abstraktia, joista lopulliseen analyysiin otettiin mukaan 16 artikkelia. Tämän integratiivisen kirjallisuuskatsauksen vaiheet seurasivat soveltaen Whittemore & Knafl (2005) viitekehystä. TULOKSET: Virtuaalimaailmat olivat luotu jokapäiväisiä tilanteita mukaillen. Yleisin tehtävä oli puheen pitäminen yleisön edessä ja yleisin immersion tukemiseksi käytetty apuväline Head Mounted Display-lasit. Virtuaalitodellisuushoidolla oli pyritty vaikuttamaan sosiaalisten tilanteiden pelon oireisiin, oireista johtuvaan käyttäytymiseen ja luonteenpiirteisiin. Useimmissa tutkimuksissa tulokset olivat kliinisesti merkitseviä ja hoidolla oli positiivisia vaikutuksia sekä oireisiin että käyttäytymiseen. JOHTOPÄÄTÖKSET: Virtuaalitodellisuus sosiaalisten tilanteiden pelon hoidossa on tehokas hoitomuoto ja hoito on verrattavissa perinteisiin hoitoihin. Ilmiö vaatii lisää laadukkaita tutkimuksia, jotta tulokset ovat yleistettävissä ja käytäntöön vietävissä.