Stokastinen malli lämpötilajohdannaisen hinnoittelussa - Karjanlahti, Roni (My University, 2026)
Tässä LuK-tutkielmassa käsitellään lämpötilajohdannaisten hinnoittelua ja niihin liittyvää stokastista mallinnusta. Lämpötilajohdannaiset ovat rahoitusinstrumentteja, joiden arvo perustuu lämpötilasta johdettuihin indekseihin, ja niitä käytetään suojaamaan toimijoita sään aiheuttamalta taloudelliselta riskiltä erityisesti energia- ja maataloussektoreilla. Tutkielman tavoitteena on esitellä lämpötilajohdannaisten hinnoittelun keskeinen matemaattinen viitekehys. Erityinen painopiste on lämpötilamallin rakentamisessa, riskineutraalin todennäköisyysmitan määrittämisessä sekä lämpötilasta johdettujen johdannaisten hinnoittelussa. Tutkielmassa yhdistetään stokastisen analyysin teoria käytännön esimerkkiin, jossa lämpötilajohdannaisen hinnoittelua havainnollistetaan Turun lämpötiladatan avulla.
Keywords: Sääjohdannainen, Stokastiikka, Matemaattinen rahoitus