Kuluttajien valinnat ja näkemykset vihreässä siirtymässä - Hyytinen, Ari; Rönkkö, Risto; Tukiainen, Janne (Finland, 2026)
Tässä luvussa kuvataan, kuinka halukkaita kuluttajat ovat sekä tekemään itse ympäristöystävällisempiä valintoja että tukemaan ympäristöystävällisiä politiikkatoimia.
Tarkastelumme perustuu Suomessa toteutettuun satunnaiskokeelliseen kyselytutkimukseen, jonka avulla selvitettiin vastaajien näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta ja jossa oli myös erityiskysymyksiä liittyen ruoan ekologiseen tuotantoon ja kulutukseen.
Kyselyvastauksista käy ilmi, että vaikka ilmastonmuutosta pidetään vakavana ongelma ja pitkälti ihmisen aiheuttamana, eivät ongelmaa ratkaisevat politiikkatoimet saa laajaa kannatusta, vaan näkemykset niistä polarisoituvat.
Ihmisten maksuhalukkuus ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi on yllättävän pientä. Lisäksi näyttää siltä, että lihan syönnin vähentäminen ei tule tapahtumaan kuluttajien omien valintojen myötä, eivätkä lihan syönnin vähentämistä tukevat politiikkatoimet tai poliittiset ehdokkaat saa kansalaisten tukea.
Johtopäätöksemme on, että siirtymä ympäristöystävällisempään ruoan tuotantoon ja kulutukseen ei tule olemaan nopeaa yksilötasolla eikä helppoa poliittisesti, ja saattaa vaatia uudenlaisia lähestymistapoja.
Vihreä kasvu