Merkeistä merkityksiin : Semioottinen analyysi My Grief Angels -verkkosivuston kertomuksista - Mäkelä, Jani (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee kertomuksia, joissa ihmiset ovat jakaneet kokemuksiaan, jotka he ovat tulkinneet merkkeinä kuolemanjälkeisistä yhteydenotoista. Lähestyn aihetta merkkeihin keskittyvän semiotiikan tutkimusalan lähtökohdista, mutta tutkimus sijoittuu osaksi uskontotieteellistä kuolemantutkimusta. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: millaisia muotoja merkit saavat, mitkä ovat merkkien rakentumiseen vaikuttavat tekijät ja millaisia merkityksiä merkeistä on johdettu? Tutkimuksen olettamuksena on, että merkkejä kuolemanjälkeisistä yhteydenotoista voidaan lähestyä samoin tavoin kuin mitä tahansa muita merkkejä, mikä edesauttaa ymmärtämään niiden funktiota ja luonnetta. Tutkimuksen aineistona toimivat My Grief Angels -verkkosivustolla toimivalle foorumille jaetut kertomukset koetuista merkeistä. Aineiston analyysi perustuu teoriaohjaavaan sisällönanalyysiin, jossa yhdistyvät sekä aineisto- että teorialähtöiset analyysimenetelmät. Tutkielman perusteella merkit kuolemanjälkeisestä yhteydenotosta voivat semiotiikan teorioiden mukaisesti saada millaisen muodon tahansa. Kokijoiden henkilökohtaiset lähtökohdat tiedollisella ja emotionaalisella tasolla sekä ajalliset, paikalliset ja kulttuuriset asiayhteydet vaikuttavat ratkaisevasti siihen, että kokemukset tulkitaan merkkeinä kuolemanjälkeisestä yhteydenotosta, sekä siihen, miten kohdatut merkit merkityksellistetään.
Keywords: kuolema, kuolemanjälkeinen yhteydenotto, merkki