Kilpailullisuus ja sen tasoittaminen NBA:ssa ja NFL:ssä : Ovatko kilpailua tasoittavat toimet olleet onnistuneita - Kauppinen, Pyry (My University, 2024)
Tutkielma käsittelee kilpailullisuutta ja sen tasoittamista kahdessa Pohjois-Amerikan urheilusarjassa, koripallon NBA:ssa ja (amerikkalaisen) jalkapallon NFL:ssä. Tutkielma keskittyy erityisesti palkkakaton (salary cap), vapaiden pelaajien markkina -järjestelmän (free agency), tulojen tasapainotusjärjestelmän ja varausjärjestelmän (draft) vaikutuksiin kilpailun tasoittamiseen. Tutkielman tavoitteena on saada selkeyttä kysymykseen: ”onko NBA:n ja NFL:n kilpailutilanne tasoittunut valituilla toimilla?” Tutkielma esittelee ensin neljä valittua toimea ja sen jälkeen perehtyy kilpailun tasoittamiseen, sekä empiiriseen tutkimukseen.
Keywords: urheilun taloustiede, kilpailun tasoittaminen