Johdon kontrollijärjestelmien vaikutukset työntekijöiden luovuuteen taloushallintoalalla - Wikman, Vilja (My University, 2021)
Tutkielman tavoitteena on tutkia ja tunnistaa millaisia vaikutuksia johdon kontrollijärjestelmillä on työntekijöiden luovuuteen taloushallintoalalla ja voivatko kontrollijärjestelmät toimia luovuutta tukien. Kvalitatiivisen tutkimuksen aineisto koostuu puolistrukturoiduista haastatteluista, joissa on haastateltu tilitoimiston kehitysjohtajaa, palvelupäällikköä ja kahta työntekijää. Lisäksi materiaalia on saatu työntekijöiden vastauksista vuosittain toteutettavaan työtyytyväisyyskyselyyn. Tutkimustulosten analysoinnissa hyödynnetään abduktiivista päättelyä, joka mahdollistaa iteratiivisen prosessin teorian ja empirian välillä. Luovuus eli uusien ideoiden luominen tai vanhojen toimintatapojen hyödyntäminen uudella tavalla on yritysten kilpailukyvyn kannalta merkittävä tekijä. Työntekijät voivat kasvattaa tehokkuutta kahdella tavalla. He voivat hyödyntää vanhoja toimintatapoja ja työskennellä enemmän tai kehittää uusia toimintatapoja ja vähentää näin esimerkiksi työhön kuluvaa aikaa. Tämä tutkimus pyrkii vastaamaan aikaisempien tutkimustulosten ristiriitaisuuteen ja tarjoamaan uutta näkemystä kontrollijärjestelmien vaikutuksista luovuuteen taloushallintoalalla. Kontrollijärjestelmillä on osoitettu olevan sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia työntekijöiden luovuuteen. Vaikutusten on osoitettu riippuvan siitä, minkälaisessa toimintaympäristössä kontrollit toimivat ja miten ne on suunniteltu. Kontrollijärjestelmien vaikutukset kohdistuvat työntekijöiden sisäiseen motivaatioon, organisaation ympäristöön sekä sen sosiaalisiin rakenteisiin, mitkä taas vaikuttavat luovuuden määrään. Haastattelujen perusteella taloushallintoalalla luovuus tarkoittaa vanhojen toimintatapojen jatkuvaa kehittämistä. Taloushallintoalalla toiminnan koordinointi ja yhtenäistäminen on tärkeää, jotta asiakastyöt vastaavat sovittua sisältöä ja laatua. Tutkimustulokset osoittavat, että muodolliset kontrollit voivat toimia luovuutta tukevalla tavalla eikä niiden vaikutus luovuuteen välttämättä ole negatiivinen. Muodollisten kontrollien suuresta määrästä huolimatta, kohdeorganisaation työntekijöiden kokemukset omista vaikutusmahdollisuuksistaan ovat hyvät, mikä on positiivisesti yhteydessä sisäiseen motivaatioon ja luovuuteen. Merkittävän tutkimustuloksen mukaan korkeiden tavoitteiden olemassaololla tai poistamisella ei ollut merkitystä työntekijöiden luovuuteen. Työntekijöiden luovuuden tukemisen kannalta on merkittävää löytää organisaation kontrollijärjestelmistä oikeanlainen malli, joka kontrolloi luovuutta, mutta samalla sallii tietynlaisen vapauden tason.
Keywords: kontrollijärjestelmät, luovuus, sisäinen motivaatio, taloushallintoala