Tekoäly johdon laskentatoimen työkaluna - Heikkilä, Mauno (My University, 2025)
Tutkielma pyrkii selvittämään tekoälyn käyttöä johdon laskentatoimessa. Tutkielma on toteutettu narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, eikä työssä ole empiiristä osuutta. Johdon laskentatoimen tehtäväkenttä on dynaaminen ja riippuvainen organisaatiosta ja sen ympäristöstä. Yleisellä tasolla johdon laskentatoimi kuitenkin pyrkii ensisijaisesti toimimaan organisaation päätöksenteon tukena. Käytännön tasolla tämä koostuu laskelmien laatimisesta, tavoitteiden asetannasta ja seurannasta ja tiedon jalostamisesta. Tekoäly on huomattavan laaja kokonaisuus. Se sopii hyvin strukturoituihin ja toistuviin tehtäviin. Näitä on johdon laskentatoimessa runsaasti, joten voidaan todeta tekoälyä voitavan käyttää monissa johdon laskentatoimen tehtävissä. Kasvavassa määrin tekoäly kykenee jopa autonomiseen toimintaan omalla erityisalallaan. Tekoälyn käyttö on johdon laskentatoimessa toistaiseksi melko vähäistä ja suurimmalta osin vasta tulevaisuuden trendi käytännön tasolla.
Keywords: Tekoäly, Digitalisaatio, Johdon laskentatoimi