Tekoälyn hyödyntäminen hammaslääketieteessä - Nurmi, Ida (My University, 2024)
Tekoäly on noussut hammaslääketieteessä merkittäväksi tutkimusaiheeksi viime vuosikymmeninä. Tutkielman tarkoituksena on perehtyä, miten tekoälyä hyödynnetään hammaslääketieteen eri osa-alueilla ja arvioida sen nykytilaa sekä potentiaalia tulevaisuudessa. Hammaslääketieteessä tekoälyä voidaan hyödyntää useammalla eri tavalla, kuten diagnostiikassa, oikomishoidon suunnittelussa ja koulutuksessa. Kariesdiagnostiikassa tekoälypohjaiset järjestelmät voivat tunnistaa pieniä muutoksia hammaskudoksessa, mahdollistaen varhaisen hoidon aloittamisen. Oikomishoidon suunnittelussa tekoäly voi auttaa hammaslääkäreitä suunnittelemaan yksilöllisiä hoitosuunnitelmia potilaiden tarpeiden perusteella, mikä voi johtaa parempiin hoitotuloksiin. Lisäksi tekoälyä voidaan hyödyntää hammaslääkärien koulutuksessa simulaattoreilla, joiden avulla opiskelijat voivat harjoitella erilaisia hoitotilanteita realistisessa ympäristössä. Vaikka tekoälyn käyttö tarjoaa lukuisia etuja hammaslääketieteessä, siihen liittyy myös haasteita, kuten potilaiden yksityisyydensuoja ja teknologisten ratkaisujen luotettavuus. Tekoälyn käyttö hammaslääketieteessä voi parantaa hoidon laatua, tehostaa prosesseja ja lisätä potilastyytyväisyyttä, mutta sen käytössä on otettava huomioon myös eettiset ja teknologiset näkökulmat.
Keywords: tekoäly, koneoppiminen, neuroverkot, syväoppiminen, hammaslääketiede