ESG-luokituksen vaikutus vieraan pääoman ehtoisen rahoituksen kustannuksiin - Vänttinen, Camilla (My University, 2026)
ESG-tekijät ovat nousseet keskeiseksi mittariksi yritysten kestävyyden arviointiin ja sama kehityssuunta on heijastunut rahoitusmarkkinoiden toimintaan. ESG:llä viitataan yrityksen ympäristöllisten (E), sosiaalisten (S) ja hallinnollisten (G) näkökulmien hallintaan osana sen liiketoimintaa. Eri sidosryhmien keskuudessa on herännyt huoli yritysten kestävästä liiketoiminnasta sekä niiden kyvystä hallita kestävyyteen liittyviä riskejä, joten ne vaativat yrityksiltä yhä enemmän raportoituja kestävyystietoja. Kestävyystietojen kasvavaan kysyntään on vastattu ESG-luokitusten kautta, joilla pyritään tarjoamaan sidosryhmille läpinäkyvä ja kattava kuva yrityksen operatiivisesta tilasta ja ESG-suorituskyvystä. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, vähentääkö yrityksen saama ESG-luokitus sen vieraan pääoman ehtoisen rahoituksen kustannuksia. Tutkielman tulokset on rajattu tarkastelemaan yrityksiä, jotka ovat saaneet LSEG:n ESG-luokituksen tai MSCI:n ESG-luokituksen. Tutkielmassa tarkastellaan lisäksi, korostuuko ESG-suorituskyvyn yksittäisen osa-alueen suorituskyky vieraan pääoman kustannusten vähentymisessä. Tutkielma toteutetaan käyttäen käsiteanalyyttistä kirjallisuuskatsausta eli tutkielman havainnot perustuvat aiheesta aikaisemmin tehtyyn tutkimukseen. Tutkielmassa käytetty aineisto perustuu pääasiassa aiheesta tehtyihin vertaisarvioituihin tieteisartikkeleihin sekä muuhun kirjallisuuteen. Tutkielma osoittaa, että parempi ESG-luokitus vähentää vieraan pääoman ehtoisen rahoituksen kustannuksia suurimmassa osassa tutkimuksia. Tutkielmassa havaittiin myös eroavaisuuksia ESG-suorituskyvyn yksittäisten osa-alueiden vaikutuksesta vieraan pääoman kustannuksiin, mutta tulokset olivat vaihtelevia eri tutkimusten välillä. Tutkielma osoittaa, että kumpikaan tarkastelluista luokituksista ei korostu voimakkaasti vaan tulokset olivat pääsääntöisesti yhteneviä. Yleisellä tasolla tutkielmassa havaitaan ESG:n merkityksen kasvaneen sekä sen olevan tärkeä osa eri sidosryhmien päätöksentekoa.
Keywords: ESG-tekijät; ESG-luokitus; ESG-suoriutuminen; vieraan pääoman kustannus